Proovi järele: Väidetavalt püsib tulbikimp kaua ilus, kui lisada vaasivette piisake pesuvalgendit – see hoiab vee puhta ja kirka. Foto: Vida Press
Kodu
27. märts 2015, 07:00

Hoia kevadlilled kaua värsked

Lilled toovad tuppa rõõmsa kevadmeeleolu – ja kes ei tahaks, et seda rõõmu võimalikult kauaks jaguks.

Kui kimp kauneid kevadisi õisi vaasis vaid päeva-kaks kena välja näeb, tasub järele mõelda: ehk teete midagi valesti.

Kes millist vett vajab

Kes ise metsa alt sinililli otsima ei lähe, sirutab lillepoes käe tõenäoliselt tulbi- või nartsissikimbu järele. Nende, aga ka muude pehmevarreliste lillede puhul tuleb meeles pidada, et vett võib vaasipõhja kallata vaid paari sentimeetri jagu.

Et pehmed varred ülearu vett sisse ei imaks, peab nende lõikepindki olema võimalikult väike: tulbil ja nartsissil tuleb vart enne vaasipanekut lõigata sirgelt, mitte diagonaalis, ja teha seda terava noaga, mitte kääridega. Pehmevarreliste lillede vesi peab olema jahe või külm.

Puitunud varrega lilled – roosid, nelgid, krüsanteemid jt – eelistavad seevastu leiget või sooja vett ja seda võiks julgelt kallata vähemalt pool vaasi. Mida puitunum on vars, seda soojemat vett lill tahab, roosid võib panna lausa 35–45kraadisesse vette. Et tugev vars rohkem vett kätte saaks, peab sellele enne vaasipanekut tegema diagonaalse lõike. Hästi sobib kärpimiseks juurvilja koorimiseks mõeldud nuga.

Tugeva varrega lille aitab varreotste kärpimine värskendada: kui õis hakkab ilmutama väsimuse märke, tuleb näiteks roosil varred lühemaks lõigata, otsad korraks tulisesse vette pista ja siis lilled sooja vaasivette panna.

Hoia vesi puhas

Vett tuleb lilledel vahetada siis, kui see muutub häguseks. Et vesi kauem puhas püsiks, võib vette ulatuvad lillelehed varre küljest ära noppida, nii et alles jääksid vaid need, mis ulatuvad veest välja. Alati seda siiski teha ei saa, sest näiteks klaasvaasis tulbid kaotaksid suure osa oma ilust, kui lehti vähemaks võtta.

Lillevaasi ei maksa sättida ruumis kõige päikeselisemasse kohta – needki lilled, mis kasvavad meelsasti päikese käes, eelistavad lõikelillena pigem jahedust. Hea koht lillevaasile on toa põhjapoolsel aknal – valgust on piisavalt, päike aga ei paista otse peale.

Vaasililledele meeldib

• Keedetud ja jahutatud vaasivesi sobib lilledele rohkem kui otse kraanist lastud vesi.

• Tulbid, nartsissid ja hüatsindid eelistavad külma vett.

• Tulpidele jt pehme varrega (sibul)lilledele tuleks vaasi valada vett vaid nii palju, et varreotsad oleksid vaid 2–3 cm sügavuses vees.

• Pehme varrega lillede varreotsi kärpides tee lõige risti, mitte diagonaalselt – tähtis on, et lõikepind oleks väike.

• Värskelt korjatud nartsisse, tulpe ja hüatsinte ei maksa ühte vaasi panna. Kokku võib need tõsta, kui lilled on vähemalt ööpäeva omaette anumas vees seisnud.

• Lillevaas tuleks hoida puuviljavaagnast eemal, sest see kiirendab õite närtsimist.

• Tulbikimbule võib lisada elupuuoksi – see intensiivistab õite värvi.

• Metsa alt või aasalt korjatud lilled-oksad tuleks koju tuua korvis või rätikusse mässitult – pihus hoides hakkavad need juba enne koju jõudmist närtsima.

• Metsalilli tuleks enne vaasipanekut hoida mõned tunnid või üleöö jahedas veevannis, siis püsivad nad paremini. (Allikas: realsimple.com)