Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
30. märts 2015, 14:25

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta märtsikuu Tervis Plussis.

Mis juhtub, kui olen narkoosis? (10)

Et sa ei tunneks operatsiooni ajal valu, kuid saaksid samal ajal hingata ja su vereringe toimiks, võetakse appi narkoos. Kuidas seda tehakse?

Mis on anesteesia ehk narkoos?

Anesteesia on ravimite esile kutsutud valuimpulsside leviku blokeerimine kesknärvisüsteemis. Üldanesteesias ehk narkoosis lisandub sellele teadvusetus koos narkoosijärgse amneesiaga (mälulüngaga) ja täielik või osaline lihastöö puudumine ehk lihasrelaksatsioon. Anesteesiat kasutatakse operatsioonide ja valulike protseduuride ajal.

Lokaalanesteesia

ehk kohaliku tuimastuse korral tuimastatakse väike kehapiirkond lokaalanesteetikumiga.

Regionaalanesteesia

Selle meetodi puhul tuimastatakse lokaalanesteetikumiga suurem kehapiirkond. Patsient on operatsiooni ajal teadvusel, ent ei tunne valu.

Regionaalanesteesia jaguneb neljaks:

• spinaalanesteesia – anesteetikumi süstitakse nimmepiirkonnast allapoole, alakeha muutub liikumatuks ja tundetuks. Seda meetodit kasutatakse sageli keisrilõike tegemisel.

• epiduraalanesteesia – seljaajust väljuvate närvijuurte lähedusse viiakse nõela abil peenike plasttoru, mille kaudu süstitakse tuimastit. 15–40 minuti pärast muutub vastav kehapiirkond tundetuks, jalgade liikuvus võib olla häiritud. 

• pleksusanesteesia – anesteetikumi süstitakse kaela-, kaenla- või rangluupiirkonna närvipõimikute ehk pleksuste juurde. Kasutatakse peamiselt käepiirkonna lõikustel.

• intravenoosne regionaalanesteesia – patsiendi jäsemele asetatakse žgutt ning anesteetikum süstitakse opereeritava koha veeni. Kasutatakse näiteks üla- ja alajäsemete operatsioonidel.

Üldanesteesia

Patsiendile pannakse veeni kanüül, mille kaudu süstitakse narkoosi-ravimeid. Teine võimalus on manustada anesteetikume kopsudest verre imendumise teel, sellisel juhul hingab patsient hapniku ja õhu segu, milles on lenduv tuimasti. Üldtuimastus lülitab kogu kehas välja teadvuse ja valutundlikkuse, patsient on unetaolises seisundis. Rajatud hingamistee alusel jaotatakse üldanesteesiad mask- ja intubatsioonnarkoosiks.

Masknarkoosi või kõrimasknarkoosi ajal hingab patsient nina ja suu peale pandud maski kaudu gaasisegu. Seda kasutatakse lühemate üldanesteesiate korral.

Intubatsioonnarkoosi rakendatakse pikemate ja mahukamate operatsioonide tegemisel. Pärast narkoosi alustamist viiakse hingamisteedesse toru, mille kaudu ventileeritakse haiget kindla sageduse ja hingamismahuga.