Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
30. märts 2015, 12:19

Kohvist mobiiltelefoni ja äikeseni - seitse ootamatut peavalude põhjustajat

Peavalu on nagu orkaan, mis ründab sind siis, kui seda kõige vähem oodata oskad. Spetsialistid üritavad peavalude põhjuseid leida ning on lisaks levinud põhjustele avastanud ka seitse veidrat põhjust, mis peavalu võivad tekitada.

Seks. "Mitte täna, mul pea valutab," on lause, mida pikaajalised paarid kasutavad seksituju puudumisel. Kuid teadlaste hinnangul võib üks inimene sajast kogeda seksi ajal ootamatut peavalu, kirjutab Prevention. "Orgasmipeavalu" on rohkem levinud meeste seas, ning teadlaste arvates põhjustavad seda pidevad lihaste kokkutõmbed ja vererõhu tõus seksi ajal.

Dehüdratsioon. Enamik on kogenud pärast kõva pidutsemist tekkinud peavalu, mille põhjustab dehüdratsioon. Kuid ka kerge vedelikupuudus võib olla peavalu põhjustajaks, samuti on see tuju languse ning keskendumisvõime puudumise põhjuseks. Teadlaste hinnangul võib seesugust peavalu teinekord leevendada ka lihtsalt vesi, mitte tablett.

Mobiiltelefon. Peavalu ei põhjusta mitte raadiolained ega kiirgus, vaid hoopis üksisilmi telefoniekraani jõllitamine, mis kurnab silmi nii kõvasti, et tulemuseks on peavalu. Lisaks on telefoni kasutades ka kael ning pea sageli ebaloomulikus asendis – seegi võib tekitada peavalu. Peavalu ennetamiseks tee aeg-ajalt 20-sekundilisi pause, mille ajal tõstad sa pilgu ekraanilt ja vaatad mingit vähemalt kuue meetri kaugusel olevat objekti.

Kohv. Kui oled terve nädala ärganud hommikul vara ja joonud kanget kohvi, võib sul laupäeval hilja ärgates pea valutada. Ja seda mitte pikalt magamisest, vaid hoopis sellest. et sa ei joonud oma tavapärasel ajal kohvi ja pea valutab võõrutusnähtude tõttu. Kui soovid kohvist loobuda, kestavad võõrutusnähud umbes seitse päeva.

Tähtajad. Sageli võib juhtuda, et pea hakkab valutama siis, kui maha on vaja saada millegi tähtsaga. See ei ole juhus. Stress nii tööl kui isiklikus elus toob kaasa pingepeavalusid, mille põhjuseid ei ole teadlased päris täpselt suutnud lahti seletada. Veidi leevendust võid saada joogast.

Liiklusummikud. Ka liiklusummikud põhjustavad stressi, mis võib viia peavaluni. Eriti, kui oled hiljaks jäämas. Stressile lisa annab see, et ummikus istudes hingad sa sisse mootorsõidukite heitgaase, nendes sisaldav lämmastikdioksiid ahendab veresooni, mistõttu taas pea valutama hakkab.

Äikese saabudes hakkab pea valutama paljudel. Süüdi on taas lämmastikdioksiid – nimelt tekitab välku põhjustav elektrostaatiline reaktsioon lämmastikdioksiidi.