Foto: VidaPress
Kodu
1. märts 2015, 07:00

Sisustades otsusta: kas tahad kodu või klantspilti

Kodu sisustamine ja ­korrashoid võib olla lust ja looming või hoopis närve­sööv kohustus, millel lõppu ei paista – kõik sõltub sellest, kuidas asjasse suhtud.

Kas muretsed pidevalt selle pärast, missugune näeb sinu kodu välja võrreldes sõprade-sugulaste eluasemetega? Kas püüad olla naabriga võrdselt entusiastlik remonditegija või vana mööbli korrastaja, ehkki ei naudi seda mitte üks raas? Mõtle järele, kas asjad, mille pärast muretsed, on ikka muretsemist väärt, soovitab ApartmentTherapy ning reastab tüüpilisi kodu­omanike murekohti, millele tegelikult poleks mõtet üldse oma energiat raisata.

Kodu pole "päris see"

Sinu kodu asukoht pole täiuslik, see pole piisavalt suur või piisavalt heas korras, sa pole sellega rahul – erinevalt sõpradest ja sugulastest, kes alati, kui nende kodu jutuks tuleb, õhkavad südamest: see on just täpselt see, millest olen alati unistanud. Tunned end ainukese saamatuna?

Unusta see! Mõtle kas või, et kodu ideaalse väljanägemise nimel on nii mõnigi pere pidanud väga paljust loobuma – ka sellistest asjadest, millest sina oled saanud rõõmu tunda.

Mõtle rahulikult järele, mida tahaksid enda kodu juures muuta, et see vastaks ennekõike sinu pere soovidele ja vajadustele, ning tegutse vastavalt sellele. Pole mitte mingit põhjust pidevalt oma elamist teiste omadega võrrelda ja selle pärast põdeda. Elukohavahetust tasub kaaluda juhul, kui kodus valitseb ilmselge ruumipuudus, ehkki kõik ruumisäästmise nipid on juba ära kasutanud. Kõik muu on parandatav – või paremaks mõeldav.

Poolikud projektid

Sul on parasjagu pooleli uue vannitoakapi ehitamine ja vanaisa kirjutuslaua restaureerimine? See on pooleli juba nii kaua, et laps, kellele see mõeldud oli, lõpetab ilmselt enne kooli, kui laud valmis saab?

Kindlasti pole sa ainus, kel asjad venivad. Ehk aitaks kindel nädalaplaan, kus niisuguseks nokitsemiseks on kavandatud kindlad ajad? Nii edeneksid asjad küll tasapisi, aga kindlalt.

Muretsemiseks on põhjust ­siis, kui sa kunagi ühtki alustatud projekti lõpule ei vii: remont venib aastate peale, põrandaliistud ei saa iialgi paika ja pooleldi korda tehtud vanu mööblitükke on ootel igas panipaigas. Sellisel juhul kaalu, kas sa üldse oled se tüüp, kellele niisugune nokitsemine ja isetegemine sobib. Kui tunned, et see on pigem kohustus kui rõõm, oleks ehk arukam usaldada need tööd meistrimeestele, kes oma ametit tunnevad ja asjaga kiiresti ühele poole saavad.

Ideaaliks kodu klantspildilt?

Ükskõik, kui palju sa ka rabeleks, sinu kodu näeb harva välja nagu ajakirjafotol? Lapsed ei näi su elegantse lohakusega diivanile heidetud pleedi või millimeetri pealt paika sätitud padjakuhilat millekski pidavat, kipuvad neist hoopis onni ehitama? Ära lase sellel oma tuju rikkuda, parem löö lastega onni ehitamisel kampa!

See, mis ajakirjapiltidelt vastu vaatab, on enamasti ikka pildistamise jaoks valmis seatud – ükski kodu, milles toimub mingigi elutegevus, ei püsi kogu aeg laitmatus korras, veel vähem on see võimalik siis, kui peres on lapsed.

Selleks, et igasugune mänguhoos tekkinud kaos oleks kiiresti likvideeritav, tasuks väikeste lastega kodus jälgida, et ruumi ei koguneks tarbetut kraami – kui see kõik laiali pillutakse, võib koristamine tõesti aeganõudvaks muutuda, kui aga küsimus on vaid toolide-pleedide-patjade uuesti paika sättimises, pole see eriline vaev.

Igal juhul kaalub laste rõõm ema-isaga koos lustimisest üles klantspildi-sarnase alati laitmatus korras kodu, kus õieti midagi puutuda ei tohi.

Kahte head korraga ei saa

Kui peres on eelkooliealised lapsed, tasuks kümme korda järele mõelda, enne kui soetate elutuppa valge pehme mööbli komplekti, mida siis kogu aeg moosiste näpujälgede ja vildika­joonistuste eest paaniliselt kaitsta tuleb.

Neilgi, kel on kodus kassid-koerad, aitavad sisustamisel tehtud praktilised valikud närve säästa: rõõm kauni pehme kangaga diivanist haihtub kiiresti, kui selgub, et lemmikute karvu tõmbab see ligi kui magnetiga. Nii laste kui loomade korral on – vähemalt mõneks ajaks – hea valik nahkmööbel, millelt saab plekid hõlpsasti maha pesta ja kuhu karvad kinni ei jää.

Kindlasti tasub koera- ja kassi­omanikel soetada majapidamisse spetsiaalse otsikuga tolmuimeja, millega on lihtne mööblit ja vaipu oma lemmikute karvkatte ülejääkidest puhastada.

Sahtlid pudi-padi tarvis

Kui otsustamine, kas seda või teist asja on su kodus vaja või mitte, pole su tugev külg, kipub majapidamisse kogunema igasugust kahtlase väärtusega kraami. Eralda sellele üks sahtel – äärmisel juhul kaks – ja koonda kõik need "äkki läheb vaja"-asjad sinna. Mitte mingil juhul ära tee ruumi asjus järeleandmisi: kaks sahtlit või riiulit, mitte kriipsugi rohkem!

Iga paari-kolme kuu tagant võta aega nende sahtlite sisu sortimiseks – ehk raatsid millestki loobuda, midagi taaskasutusse toimetada või kellelegi ära anda, mõnele esemele leiad ehk uue otstarbe. Nii kahaneb tarbetu kila-kola kogus pidevalt, kuni lõpuks võib su kodu sellest suisa priiks saada. Seda muidugi eeldusel, et sa taaskasutusse viidud hõbedase kitsekese asemele sealtsamast seitset õnne­elevanti ei too.

Kehv koristusgraafik

Kas imetled salamisi inimesi, kes suudavad iga päev pisut koristada, nii et elamine püsib kogu aeg puhas ja korras? Aga mis takistab sind sama tegemast? Jaga ruumid oma kodus nädalapäevadele, pane kirja, mis päeval ja millal mida koristad – ning pea sellest graafikust kinni. ­Algus on kindlasti raske, aga kui püsivust jagub, tekib rutiin ja kõik loksub paika. Indu ja vaimustust lisab seegi, kui avastad, et nädalavahetused õnnestub koristamisvabaks jätta ja saad oma vaba aja hoopis huvitavamatele asjadele pühendada.

Sammhaaval kauni koduni

Ära heitu sellest, kui kodu sisustades ei luba rahakott kohe kõike ära teha – ka sammhaaval liikumine viib sihile.

Mõtle läbi, kuhu tahad välja jõuda: milline stiil, millised materjalid jmt.

Pea plaanist kinni, ära osta hetketuju ajel asju, mis kavandatuga kokku ei sobi.

Kui pead säästma, ole leidlik. ­Näiteks võib vana mööblit üle ­värvides saada õige odavalt uhke lastetoakomplekti, esikumööbli vmt.