Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. aprill 2015, 14:57

Menstruatsiooniteemalised küsimused, mis valmistavad naistele enim peavalu (4)

Menstruatsioon ei toimi alati nagu kellavärk. Ootamatult saabunud päevad, krambid või tugev veritsus võib osutuda üsnagi ebameeldivaks. Millised menstruatsiooniteemalised küsimused valmistavad naistele enim peavalu?

1. Kas tugev verejooks menstruatsiooni ajal on normaalne?
Kui tugev veritsus kestab üle viie päeva, tuleks arsti juurde minna. Günekoloog saab teha testi, et selgitada välja hormoonide taseme sinu kehas või kirjutada välja abistavad rohud, vahendab iDiva.

2. Kuidas saaksin ennetada/leevendada valusaid krampe?
Valulikku menstruatsiooni nimetatakse düsmenorröaks. Selle vastu leiab leevendust valuvaigistitest või spetsiaalsetest ravimitest, mille kirjutab välja arst. Kui kannatad pidevalt valulike menstruatsioonide all, peaksid arstiga nõu pidama. Paljud naised on abi saanud ka rasestumisvastaste pillide kasutamisest, kuid kindlasti tuleb arstiga rääkida - koos leiate parima lahenduse.

3. Miks mul esineb kolm-neli päeva enne menstruatsiooni pruunikat voolust?
Tegu võib olla hormonaalse tasakaalutusega. Otsi abi günekoloogilt, et välistada polüüp või mõni tõsisem tervisehäda.

4. Miks mu päevad on ebaregulaarsed?
Mõnikord on ebaregulaarne menstruatsioon seotud stressiga. Pingeline aeg võib tekitada vaheveritsust või päevad üldse ära jätta.
Tavaliselt laheneb olukord stressist üle saades. Kui asjad paari kuu jooksul normaalseks ei muutu, mine arsti juurde.

5. Kas on normaalne, et mul on menstruatsioon kaks korda kuus?
Kui sul algab menstruatsioon iga kahe nädala tagant, pole see õige. Menstruatsioon peaks toimuma siiski vaid korra kuus. Kui midagi sellist on juhtunud ka varem, siis peaksid günekoloogiga rääkima.

6. Kuidas leevendada PMS-i sümptomeid?
Esimese asjana peaksid muutma oma elustiili. Väldi sellel perioodil kofeiini, teed ja suitsetamist. Osad naised tunnevad end paremini, kui võtavad E-vitamiini. Lõõgastuda aitavad ka jooga ja mediteerimine.

7. Kas päevi saab kuidagi edasi lükata?
Menstruatsiooni toimumise aega saab tõesti mõnevõrra muuta. Selleks peaksid laskma arstil endale välja kirjutada rasestumisvastased pillid. Kuid pea meeles, et tablettidel on ka kõrvalmõjusid ja kõigile need ei sobi.

8. Kui ohutud on tampoonid?
Tampoonid on täiesti ohutud, kui neid õigesti kasutada. Väldi neid kasutades ujumist, sest võid nii saada tõsise põletiku.

9. Kas polütsüstiliste munasarjade sündroomi jaoks on mingit ravi?
Polütsüstiliste munasarjade sündroom on hormonaalne häire, millele on iseloomulikud krooniline anovulatsioon ja viljatus, rasvumine ja polütsüstilised munasarjad. Kindlat ravi selle vastu ei ole, kuid dieedi abil kaalust alla võtmine võib teatud määral aidata. Pea nõu oma raviarstiga.

10. Kuidas ma aru saan, et peagi hakkab mul menopaus?
Keegi ei saa seda ette aimata. Kui lähened 40ndatele, siis võivad sul esinema hakata menopausi eelsed sündroomid. Näiteks võivad sul ilmneda ebaregulaarsed, kuid tugevad menstruatsioonid, pikemad või lühemad tsüklid, öine higistamine, tujumuutused, unehäired ja muu. Kui sind sellised sümptomid vaevavad, pea nõu arstiga.