VenitusarmidFoto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
7. aprill 2015, 15:56

Naha venitusarmid kimbutavad enamikku naistest (6)

90% naisi kimbutab raseduse ajal kiire kaalutõusu tõttu inetute venitusarmide tekke võimalus, kuid striiad pole vaid rasedate mure.

Striiad ehk venitusarmid on tihti liiga kiire kaalutõusu tulemus. Lisaks võivad põhjuseks olla geneetiline soodumus sidekoe nõrkusele, keskkonnamõjud ja toitumisvalikud.

Naha venitusarmid ei ole vaid rasedate mure. Samas on tegu rohkem naiste, kui meeste probleemiga - naistel esineb striiasid kuni kuus korda meestest sagedamini. Striiad võivad kimbutada juba teismeeas, mil leiavad aset esimesed olulised hormonaalsed muutused ning võimalik on tuntav kaalutõus.

Hädas ka teismelised

Perearst Jane Ott sõnab, et tema juurde satub vahel inimesi naha venitusarmide probleemiga. „Rasedad on juba varem reeglina end kurssi viinud võimalusega, et striiad võivad tekkida ning on seega on nende tekke võimalusega – kuigi esteetiliselt inetutega – arvestanud. Küsimusi tekib aga teismelistel ja nende vanematel," kõneleb Ott, et selle probleemiga peavad rinda pistma nii poisid kui tüdrukud kiirel kasvuperioodil ning kaalu muutudes. "Siis võivad striiad tekkida reitele ja kõhule, alaseljale, õlavartele. Et see ei tundu loomulik, hakataksegi otsima venitusarmide põhjust, sest kardetakse hullemat, kui lihtsalt naha äkiline ülevenimine või kaasasündinud sidekoe nõrkuse sündroom," selgitab perearst.

Ida-Tallinna Keskhaigla emadusnõuandla ämmaemandusjuht Silja Staalfeldt-Rahumägi sõnul striiade teket ükski kreem iseenesest ära ei hoia. Kreemid toovad leevendust naha kuivuse korral ja parandavad naha üldist toonust. Venitusarmide ennetusse saab aga iga naine oma panuse anda, vältides kiiret kaalutõusu, süües raseduse ajal tervislikku ja mitmekesist toitu ja tarbides piisavalt vedelikku – eelistatult vett. "Hormonaalsed muutused annavad oma osa organismis toimuvatele muutustele, kuid midagi saame ka ise ära teha," lausus Staalfeldt-Rahumägi.

Kas ja kuidas annab striiadest vabaneda või neid vähemmärgatavaks muuta?

Silja Staalfeldt-Rahumägi sõnul striiadest päris vabaneda ei õnnestu, küll on aga võimalik neid muuta vähemmärgatavamaks – seda just nahka niisutades, tarbides ohtralt vedelikku ja väljastpooltki niisutades. Striiade ravis kasutatakse tretioniini puuviljahappeid ja C-vitamiini sisaldavaid kreeme, mis aitavad naha tooni ühtlustada. Vajadusel on võimalik kasutada ka laserravi. Ämmaemandusjuht nendib, et kahjuks ei ole ükski raviviis piisavalt efektiivne ning ennetav, samuti puudub täielikult striiadest vabastav ravi.

Aeg ühtlustab haavu

Jane Ott on soovitanud probleemi leevenduseks kasutada apteegi käsimüügis olevaid armikreeme. Lisaks aitab tema sõnul kehaline treening. "Ka aeg aitab naha ühtlustamisele kaasa," lisab ta.

Silja Staalfeldt-Rahumägi soovitab naha toonuse parandamiseks süüa ohtralt C-vitamiini sisaldavat toitu - värskeid puu- ja juurvilju, omega 3 rasvhappeid, näiteks kala, samuti E-vitamiini (pähkleid, seemneid), tsingi- ja ränirikast ning antioksüdantiderikast toitu.

Vältida tuleks süsivesikuterikast ja rasvast toitu. "Hea enesetunne ja tasakaalustatud toitumine annavad aluse naha ja tervise heale seisukorrale ning vähendavad nõnda ka ühtlasi striiade tekke võimalust," lausub emadusnõuandla ämmaemandusjuht.