Foto: MARI LUUD
Keha
16. aprill 2015, 15:44

Mis põhjustab allergilist nohu? (1)

Kui aevastad sageli ning nina alatasa tilgub, tasub otsida põhjuseid. Kui oskad nendest arstidele rääkida, saavad nemad omakorda sind paremini aidata.

1. Õietolm. Isegi, kui koduakna all midagi ei õitse, võib õietolm aevastamise põhjuseks olla, sest tuul kannab seda kilomeetrite kaugusele. Kui sulle tundub, et sinu nohu põhjustajaks on õietolm, püüa vältida õues viibimist õhtuti, tuppa tulles heita seljast õueriided ning käia ka koheselt duši all, vahendab Yahoo Health. Lisaks tasuks iga päev puhastada nina ja hoida aknad suletuna.

2. Kodutolm. Eriti tüütud on tolmulestad, mikroskoopilised putukad, kes elavad pehmes mööblis kui vaibakiudude sees. Kui kahtlustad endal kodutolmuallergiat, korista regulaarselt kodu, võta kasutusse allergiavabad voodipesud ja madrats.

3. Lemmikloomad. Aevastama ei pane sind mitte koera või kassi karv, vaid kõõm, mis looma nahalt õhku paiskub. Hoia lemmikloom vähemalt oma magamistoast eemal!

4. Lutikad ja teised putukad. Putukate eritatav sülg, fekaalid ning nende vanad naharakud vallandavad tundlikumatel inimestel allergia. Puhasta kodu korralikult ning vajadusel tee putukatõrjet.

5. Hallitus varitseb sind nii vannitubades kui niisketes keldrites, lillepottides ja isegi toidupoest koju toodud seentel.

6. Hormoonid. Uuring, milles vaadeldi 571 28 kuni 58 aastast naist, kinnitab, et ühel naisel kümnest on hingamisraskusi enne menstruatsiooni. Antibeebipillid võivad aidata allergianähte leevendada, kuid võimalik, et vaja on ka astmaravimeid.

7. Stress. Hooajalise allergia käes kannatavatel inimestel tekitab mõõdukas stress tõsiseid nahareaktsioone, selgub Ohio ülikoolis läbi viidud uuringust.

8. Alkohol. 2008. aastal uuriti 5800 Taani naist ning ilmnes, et need, kes jõid rohkem kui kaks jooki päevas, vaevlesid nohu käes sagedamini kui alkoholi mitte tarvitanud naised. Arvatakse, et alkohol laiendab veresooni ning kui on soodumus allergiaks, ilmneb see kiiremini.