Foto: Freeimages.com
Uudised
16. aprill 2015, 16:43

Mälu aitab kaalust alla võtta (1)

Kas mälu saab tõesti aidata kaalu kaotada? Uuemad teadusuuringud näitavad, et nii see tõesti on. Järgnevalt jagamegi mõned teadusel põhinevad nõksud, kuidas toidulaud tervislikumaks muuta ja vähem magusat süüa.

Kas sa mäletad, mida sa hommikuks sõid? Kui jah, siis palju õnne − juba see lihtne mõte aitab sul täna kaalu kontrolli all hoida! Vastavalt Oxfordi ülikooli teadlaste uuringule söövad inimesed, kes mõtlevad teadlikult viimati söödud toidule, järgmise söögikorra ajal oluliselt vähem, tarbides isegi kuni 30% vähem kaloreid.
Dementsusega tegelevad uurijad avastasid, et selle häda all kannatavad inimesed olid valmis sööma kohe pärast ühe eine lõpetamist järgmise, aga mitte sellepärast, et neil oleks kõht tühi, vaid sellepärast, et nad ei mäletanud äsjast söömist. Sellest said teadlased idee, et viimase toidukorra mäletamine on seotud signaalidega, mida aju kehale saadab. Neuroloogiadoktor Daniel Truong selgitab: "Inimesed arvavad, et kui tunned nälga, siis oledki näljane, et asi on kehakeemias ja hormoonides, aga tegelikult juhib mängu aju." Ta pakub tahtejõu tugevdamiseks välja neli lihtsat strateegiat.

1. Mis silmist, see suust
Ostsid jälle poes käies saiakesi või šokolaadi? Ära kurvasta − lahing pole veel kaotatud. Hoia ahvatlust tekitavad toidud silma alt eemal, see aitab vältida nii ülesöömist kui ka asjatut maiustamist. Uuringutest on selgunud, et nähes maiust, mis paneb sul suu vett jooksma, võib ka käsi selle järele kergesti haarata – silmadega söömine muudab vastupanu väga raskeks. Tee asi enda jaoks lihtsamaks ja pista ahvatlev kraam, mille oled juba koju toonud, sellisesse kohta, kus sa seda kogu aeg ei näe.
Muidugi on veel parem, kui maiustused koju üldse ei jõuagi − selleks muuda näiteks oma tavalist kojuminekuteed, et see ei viiks sind mööda ahvatlevatest kohvikutest või pagariäridest, ning väldi poes käies maiustuste osakonda.

2. Ole ühekülgne
Vahel juhtub, et iha maiuse järele on nii suur, et sa lihtsalt enam ei hooli − sa lihtsalt pead selle saama. Sellises olukorras soovitab dr Truong hoida käepärast oma lemmikmaiust, aga ainult ühte sorti! Teadlase sõnul on ülesöömine märksa vähem tõenäoline, kui maitsed ei varieeru. "Fenomeni põhjuseks on lihtne harjumine. Kui sööd pidevalt sama toitu, ei taha sa seda mõne aja pärast enam nii väga. Inimesed armastavad vaheldust, nii et mida rohkem erinevaid maitseid ja tekstuure su käeulatuses on, seda rohkem ihkab su meel kõiki neid järele proovida," selgitab neuroloog.

3. Söö tundega, loo meeleolu
Võiks ju arvata, et kui asud toidu kallale rõõmu ja ootusärevusega, siis hingad lihtsalt kõik korraga sisse, kuid dr Truongi sõnul on hoopis vastupidi − kui me oleme õnnelikud ja rõõmsad, sööme märksa vähem. "Rõõmuolekus vabaneb ajus neurohormoon dopamiin, mis tekitab heaolutunnet, aga sellel on ka märkimisväärne söögiisu vähendav mõju," kinnitab arst. Peale heas tujus olemise soovitab ta kodus süües luua ka lõõgastava ja tuju tõstva atmosfääri. Ühesõnaga − tee iga söögikord meeldejäävaks!

4. Muuda oma mälestusi
Üks liigne komm või kook võib viia selleni, et vannud mõne kindla toidu igaveseks maapõhja ja otsustad selle menüüst täiesti välja jätta. Iseenesest pole see paha, aga kui miski on keelatud, muutub see reeglina eriti ahvatlevaks. Selle vältimiseks soovitab neuroloog hoopis muuta mälestust sellest toidust. "Ära mõtle, et šokolaadikook või jäätis on keelatud toit − iga kord, kui see sulle meelde tuleb, mõtle parem sellele, kui halvasti sa ennast tundsid viimasel korral, kui sõid ära kolm koogitükki järjest," selgitab ta. "Väga suur osa meie naudingust on seotud mälestustega varasematest söömiskordadest. Kui seostame enda jaoks mõne konkreetse toidu halva enesetundega, ei taha me seda lõpuks enam süüa." Sama taktikat võib kasutada ka teistpidi − meenuta endale, kui hästi ja energiliselt sa end tundsid, kui olid söönud eineks kausitäie salatit.


Kuidas isudest jagu saada
• Kui sul tuleb hirmus isu midagi põske pista, mõtle paari minuti jooksul intensiivselt mingile lõhnale − näiteks värske hein, bensiin, sügislehed ja muu taoline. Söögiisu ja lõhnakeskus ajus osaliselt kattuvad ja mingi lõhna meenutamine aitab isu tõrjuda.
• Teine hea nõks isu peletamiseks on öelda endale "hiljem", mitte "ei". Uuringud on näidanud, et sageli on hiljem isu juba meelest läinud ja näks jääbki söömata.
• Kolmas võimalus on nn isusurf − see on tehnika, mille puhul sa ei tõrju isu ega toidule mõtlemist meelest, vaid keskendud sellele ja oled lihtsalt zen. Tehnika sarnaneb ujumisega ookeanis − kui võitled lainete vastu, siis väsid ja lõpuks upud, aga kui hõljud rahulikult nende pinnal, on kontroll sinu käes. Asi nõuab harjutamist, aga on vaeva väärt!
• Kas oled hädas hilisõhtuse näksimisega teleri ees? Uuringud on näidanud, et söögiisu kerkib tippu umbes 20–21 paiku õhtul ja püsib kõrge kuni südaööni. See on tingitud keha loomulikust ööpäevarütmist − kui magama ei minda, arvab organism, et tuleb hakata energiat koguma. Lihtne lahendus − mine magama!