RONGKÄIK: Kanepi legaliseerimise pooldajad on veendunud, et nii mõnigi krussis närvidega inimene saaks tänu sellele öösel korralikult magada. Foto: ALDO LUUD
Eesti uudised
21. aprill 2015, 07:00

RATASTOOLIS NAINE: kanep aitab mind, aga seda ostes olen kurjategija! (271)

"Olen seaduslikult taotlenud ravikanepit, aga kaks arsti on mulle keeldunud seda välja kirjutamast," ütleb sclerosis multiplex’i põdev naine, kes kinnitab, et saab kanepist leevendust. Ta tuli Tartusse esimesele Eestis kanepi toetuseks korraldatud meeleavaldusele, et oma häda kurta.

Arstid ütlevad, et kanepisuitsetamine põhjustab skisofreeniat ja – eriti noortel inimestel – tekitab tahet karmimate meelemürkide pruukimiseks.

Nelja lapse ema Egle võeti aga eile Tartus Pirogovi platsil toimunud kanepiüritusel vastu aplausi ja toetushõigetega. Õbluke ratastooli aheldatud naine otsustas sõna võtta, sest ei taha olla kurjategija.

Egle ütleb, et temaga sama haigust põdevad inimesed on samuti öelnud, et nad on kanepist leevendust saanud. "Ma ei taha olla kriminaal ja ravikanep ei ole ju Eestis ebaseaduslik. Eks ma otsin edasi arsti, kes mulle selle seaduslikult välja kirjutaks," tunnistab ta Õhtulehele.

Kanepiliidu juhatuse liige Mart Kalvet ütleb, et tema teada ei ole Eestis ühelegi patsiendile kanepit sisaldavat preparaati soostutud välja kirjutama.

"Nagu iga ravim, nii on ka kanep seotud teatud ohtudega. Eriti haigete inimeste puhul. Samas näitab praktika maailmas, et on patsiente, kelle jaoks tavaravimid ei tööta nii hästi kui kanepiravi," arvab ta.

Ühe Pirogovi platsile sattunud sakslase sõnul on Saksamaal haigetele küll kanepit sisaldavaid preparaate välja kirjutatud.

Kanepiüritusele olid tulnud peamiselt nooremad inimesed. "Tarvitajate arv Eestis on ikka tuhandetes ja tuhandetes," on üks neist veendunud. "Olen ise kümme aastat kanepit suitsetanud ja ei ole muud kõrvalmõju täheldanud, kui et see teeb tuju heaks ja aitab loomingulisemalt mõelda," tunnistab üritusest osa võtnud Raigo. Arstid on aga siinkohal veendunud, et sellised kanepijutud tuleks jätta kõrvale ja keskenduda sellele, et noori meelemürgist eemal hoida.

"Nõukogude ajal öeldi, et meil ei ole seksi, nüüd ei räägita avalikult kanepist," ütleb seepeale Madis ja arvab, et kanepikasvatus elavdaks maaelu ja aitaks väljarännet vähendada.

Rahumeelne meeleavaldus liikus pärast kõnesid trummipõrina saatel Genialistide klubisse, kus oli kanepisõprade muusikaüritus.

Mitmed kanepi legaliseerimise pooldajad keerasid pargipingil pläru või koputasid oma piipu vastu kivi. Väidetavalt pahvisid nad küll mõnuga tavalist tubakat.