Keha
2. mai 2015, 10:28

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta aprilli Tervis Plussis.

Mis juhtub, kui on erektsioon? (25)

Kui organism on terve, hormoone piisavalt ning hinge ja keha ei kurna stress, on ka seks nauditav. Kõhklus ja hirm aga kustutavad erektsiooni.

Erutus…

…ei hüüa tulles ja tekib mis tahes olukorras, kas või poes. Erektsioonid algavad üsna pea pärast sündi, ka väikestel poistel on erektsioonid nii ärkvel olles kui ka unes. Poistel võib erutus tekkida suvalistes olukordades, kas või näiteks maadeldes.

Erektsioon on…

…suguti täitumine verega sellisel määral, et see teeb võimalikuks suguakti. Suguti kõvastumiseks on oluline nii vere pealevool arteritest kui ka äravoolu pidurdumine veenidest. Protsessis osalevad pea- ja seljaajule lisaks mitmed hormoonid ning teised bioaktiivsed ühendid.

Spontaansed erektsioonid tekivad 5–6 korda öö jooksul kiire une faasis ja pole alati seotud erootilise elamuse või unenäoga. Spontaansed erektsioonid näitavad mehe seksuaalsuse head funktsioneerimist.

Erektsioonihäired...

...on enamasti psühhogeensed ehk hingelistest elamustest tingitud: häireid põhjustab ebakindlus, sooritushirm või varasem negatiivne seksuaalkogemus. Sageli on seksuaalfunktsiooni häired seotud depressiooni või ärevusega. Ka siis, kui pole kaua seksinud, muutub seksuaalfunktsioon loiumaks.

Mõnel mehel tekib esimene erektsioonihäire siis, kui ta püüab kondoomi peale panna, tõrge võib ilmneda ka siis, kui naise tupp on kuiv ja tekib valulikkus, samuti võib häirida juhuslik segamine seksi ajal.

On haigusi, mis nihutavad meessuguhormoonide tasakaalu paigast ära või tekitavad tsirkulatsioonihäire. See häirib ka erektsiooni.

Samuti võivad erektsioonihäired olla seotud näiteks suhkruhaiguse, seljaajutraumade, veresoontehaigustega. Vahel pärsivad erutust arteriaalse verevarustuse probleemid, kuid tihti on asjad n-ö peas kinni. Nii mõnelgi juhul on esmaseks põhjuseks mingi kehaline probleem, kuid erektsioonihäire fikseerub – kestab edasi, kuigi muret põhjustanud kehahäda on kadunud.

Nõu ja abi

Mis tahes seksimurega võib minna seksuoloogi juurde. Androloogid aitavad viljakuse, kuse-suguelundkonna ning anatoomiliste muredega ning kehalistest probleemidest tekkinud erektsioonihäirete korral.

Mõnelgi juhul vajab mees esmalt ravimeid ja nõu seksuoloogilt, hiljem saab aidata ka psühholoog, tagamaks, et häired tulevikus uuesti ei tekiks. Erektsioonihäire on tänapäeval 100% (+/– 1%) ravitav.

Erektsiooni kestus…

…oleneb vanusest, viimasest suguaktist möödunud ajast ja seksuaalsuse individuaalsest eripärast. Tähtis on ikkagi see, kas mõlemad pooled saavutavad orgasmi – kui sellega on halvasti, on vaja abi otsida.

Vanemas eas pole erektsioonid enam nii tugevad. Eneserahuldamine on võimalik ka mittetäieliku erektsiooni korral.

Orgasm on…

…seemnepurskest lahutatav, kuigi see on rohkem tantristliku seksi teema. Samas pole võimatu olukord, kus mehel tekib küll seemnepurse, aga ta ei tunne midagi, mille üle oleks põhjust rõõmustada.

Hüsteeriline seemnepurskest hoidumine ei pruugi head teha. Kui mehed üritavad suguakti hästi pikaks venitada, võib see tekitada raskusi seemnepurske saavutamisel või mõjuda muul moel seksuaalsusele halvasti.

4 väikest seksimüüti

• Kas meestel hakkab kõht valutama, kui erektsioon ei lõpe rahuldusega?

See pole üldine seaduspärasus, ent seda juhtub, näiteks noortel poistel, kes peavad rohkem kurameerimise kui seksiga tegelema. Kõik sõltub ka sellest, kui kaua on kestnud erektsioon, mis realiseerimata jääb. Valu võib tunda alakõhus ja munandites.

• Kas erektsiooni saab alla suruda?

Mõnel õnnestub see halvemini ja teisel paremini.

• Kas erektsiooni saab tekitada?

Sõltub fantaseerimisoskusest. Ja puhtmehaanilisel moel on erektsiooni võimalik ikka ja jälle tekitada.

• Kas mehele on loodus ette näinud teatud kindla arvu orgasme?

Mõned arvavad, et loodus on mehele ette näinud 5000–6000 orgasmi, pärast seda järgneb “kalapüük”. See pole aga nii, pigem võib öelda, et need, kes varem alustavad, lõpetavad hiljem. Aktiivse seksuaalelu kohta sobib hästi ütlus, et harjutamine teeb meistriks.