Foto: LAURA OKS
Keha
30. aprill 2015, 13:37

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta aprilli Tervis Plussis.

Soovitused raske toiduallergia korral (1)

Toidust tingitud anafülaktilise reaktsiooni riski korral on vajalik kujundada strateegia ehk abinõude süsteem, vältimaks kokkupuudet reaktsiooni vallandava toiduga (nii selle söömist kui ka kontakti nahaga).

• Loe hoolega silte ja koosta nimekiri toitudest, mis sisaldavad allergeeni. Väldi allergeenseid toite.

• Koosta nimekiri ka nn kahtlastest toiduainetest.

• Tähtis on hoiduda toidu ristsaastumisest: tuleb välistada toidu kokkupuude allergeeni sisaldava toiduga. Kõik köögipinnad, nõud, lõikeriistad ja lõikelauad on vaja vee ja pesuvahendiga korralikult pesta.

• Enne väljas söömist tasub oma allergiast söögikoha juhtivat personali (juhataja, peakokk) teavitada suuliselt ja kirjalikult, sellekohased näidiskaardid on saadaval aadressil: www.foodallergy.org/files/ChefCard_Interactive.pdf.

• Kaardile peaks kirja panema oma allergeeni, tüüpilised seda sisaldavate toitude nimetused. Lisaks tuleks paluda vältida köögiriistade ja tarvikute, oma toidu ja nõude vahetut kokkupuudet allergeeni sisaldava toiduga.

• Inimesed, kellele arst on välja kirjutanud epinefriinisüstla, peaksid seda alati kaasas kandma.

• Adrenaliini- ehk epinefriinisüst tuleb ära teha kohe esimeste sümptomite ilmnemisel, ära ootamata uusi, raskemaid allergianähte.

• Epinefriinisüsti peavad oskama teha ka raske anafülaktilise reaktsiooni riskiga haige pereliikmed, sõbrad, lasteaiapersonal, õpetajad ja töökaaslased, keda on vaja reaktsiooni võimalikkusest kindlasti teavitada.

• Pärast esmaabi tuleb kutsuda kiirabi või pöörduda haiglasse.