Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta aprilli Tervis Plussis.
Soovitused raske toiduallergia korral (1)
• Loe hoolega silte ja koosta nimekiri toitudest, mis sisaldavad allergeeni. Väldi allergeenseid toite.
• Koosta nimekiri ka nn kahtlastest toiduainetest.
• Tähtis on hoiduda toidu ristsaastumisest: tuleb välistada toidu kokkupuude allergeeni sisaldava toiduga. Kõik köögipinnad, nõud, lõikeriistad ja lõikelauad on vaja vee ja pesuvahendiga korralikult pesta.
• Enne väljas söömist tasub oma allergiast söögikoha juhtivat personali (juhataja, peakokk) teavitada suuliselt ja kirjalikult, sellekohased näidiskaardid on saadaval aadressil: www.foodallergy.org/files/ChefCard_Interactive.pdf.
• Kaardile peaks kirja panema oma allergeeni, tüüpilised seda sisaldavate toitude nimetused. Lisaks tuleks paluda vältida köögiriistade ja tarvikute, oma toidu ja nõude vahetut kokkupuudet allergeeni sisaldava toiduga.
• Inimesed, kellele arst on välja kirjutanud epinefriinisüstla, peaksid seda alati kaasas kandma.
• Adrenaliini- ehk epinefriinisüst tuleb ära teha kohe esimeste sümptomite ilmnemisel, ära ootamata uusi, raskemaid allergianähte.
• Epinefriinisüsti peavad oskama teha ka raske anafülaktilise reaktsiooni riskiga haige pereliikmed, sõbrad, lasteaiapersonal, õpetajad ja töökaaslased, keda on vaja reaktsiooni võimalikkusest kindlasti teavitada.
Kommentaarid