Postiljon tegi tööpäeva 43 477 sammu, sellest piisab enda vormishoidmiseks. Foto: RAIGO PAJULA
Treenimine
19. mai 2015, 16:55

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta aprillikuu Tervis Plussis.

Töö nagu trenn

Uuringute järgi tuleks teha päevas vähemalt 10 000 sammu, et hoida head vormi. Kolm naist – õpetaja, lehekandja ja politseinik – mõõtsid ühel tööpäeval ära, mitu sammu nad teevad. Kas sellest piisab enda vormis hoidmiseks?

Lea (26), patrullteenistuse välijuht
Tööpäeva jooksul tehtud sammud: 6608
Läbitud distants: 4,2 km

Lea töötab politsei- ja piirivalveameti korrakaitsebüroo kesklinna politseijaoskonna patrullteenistuse välijuhina. Sel ametikohal on ta olnud aasta aega. Lea mõõtis oma samme 8. märtsil.

Lea äratuskell helises kell 6.17. Tavapäraste hommikuste rituaalidena järgnesid dušš, kohv ja hommikusöök. Enamasti läheb Lea tööle jala, et veidigi rohkem liikuda, kuid sel hommikul läks aeg lennates ning et mitte hilineda, sõitis ta tööle autoga.

“Minu tööpäev algas kell 8.00, mil olin täisvarustuses valmis alustavaid patrulltoimkondi instrueerima.” Patrullteenistuse välijuhina töötava Lea peamisteks ülesanneteks on instrueerida ja koordineerida patrulltoimkondade tööd, edastada operatiivset infot ning teenindada väljakutseid. Tegus tööpäev lõppes Leal kell 20.30 ning kokku tegi ta sel päeval 6608 sammu.

Leida võimalusi liikuda

Tihti läheb Lea pärast tööpäeva lõppu trenni. “Üldjuhul käin nädalas kaks-kolm korda jõusaalis. Meil on jaoskonnas jõusaal, on väga mugav minna pärast vaimselt väsitavat tööpäeva sinna keha turgutama. Suvel käin rulluisutamas, jooksmas ning värskes õhus jalutamas.”

Lea usub, et piisav füüsiline koor­­mus tagab hea enesetunde ning annab energiat ja rõõmu. “Kõige lihtsam nii kiire elutempo juures on liikuda võimalikult palju jala. Eks ka endal tuleb ette päevi, kus eelistan kiiremat varianti ehk autot, kuid võimalusel püüan siiski jala käia. Elades viiendal korrusel, kasutan liftiga sõitmise asemel tihti hoopis treppi.”

Triin (34), õpetaja
Tööpäeval tehtud sammud: 8612
Läbitud distants: 3,35 km

Kaks aastat tagasi liitus Triin programmiga “Noored kooli” ja alustas tööd Tallinna Mustamäe humanitaargümnaasiumis. Ta õpetab ajalugu, ühiskonnaõpetust ja sotsiaalvaldkonna gümnaasiumi valikaineid. Triin mõõtis oma samme 26. veebruaril.

Triinu päev algas kell 5.00. “Minu hommikune rituaal ongi igal tööpäeva­hommikul töö, sinna kõrvale paar tassi kohvi. Ärkan vara, sest siis on mõte kõige selgem. Olen sotsiaalainete õpetaja ja tundide ettevalmistamine nõuab ennekõike suurt mõttetööd.” Kuigi vara ärgata pole alati lihtne, leiab Triin, et esimesed hommiku­tunnid on väga täh­tis aeg öö­­­­päevas, sest siis on võimalus tundideks valmistuda.

Tööle läks Triin ühissõidukiga. Kooli jõudis ta kell 7.50, nii oli parasjagu mahti arvuti tööle panna ja klassiruum tundideks valmis seada. Triin viis läbi kokku kuus tundi – ajalugu, ühiskonna- ja karjääriõpetus, vahetundides pidas koridoris korda. Pärast andis ta seitsmele õpilasele konsultatsioonitunde, kella viie paiku õhtupoolikul kiirustas koju. Kokku tegi ta 8612 sammu ja läbis 3,35 km.

Klassi ees tuleb olla aktiivne

“Õpetaja elustiili juures on aega sporti teha märksa vähem kui varem, ülikoolis töötades. Kuid pole viga – õpetajaks olemine on juba ise trenni eest,” ütleb Triin.

Hoolimata sellest, et õpetaja veedab suure osa päevast ühes ja samas majas, näeb Triin võimalusi, kuidas end liikumises hoida.

“Olen ka klassiruumis hästi liikuv, vahel märkan, et teen klassis isegi tantsusamme. Õpilased kipuvad tunnis ikka õpetajale vastuseid andma, kuid mina soovin, et nad räägiksid ka üksteisele, siis peidan end näiteks teiste õpilaste taha, et nad harjuksid rohkem oma auditooriumi ära kasutama. Ja midagi pole teha – klassi ees tuleb olla aktiivne, et paremini tähelepanu hoida.”

Sportimise teeb toredaks avastamisrõõm

Viimasel kolmel aastal on Triin hakanud muude hobide kõrval taas rohkem sportima. “Kui end teadlikumalt liigutama hakkasin, kasutasingi esi­algu vaid sammulugejat ja proovisin iga päev 10 000 sammu täis kõndida. See ei olnudki nii lihtne. Kui lõpuks julguse rindu võtsin ja spordiklubisse läksin, tekkis suur uudishimu igasuguseid rühma­treeninguid proovida ja ajapikku kujunesid omad lemmikud.”

Sportimise juures on kõige toredam avastamisrõõm – mida keha järjest rohkem oskab või jaksab või kuhu tasahiljukesi mõni lihas kasvab. “Mäletan eufoorilist jahmatust, kui avastasin endal imetillukese triitsepsi – et päriselt ongi olemas selline lihas kuskil käe peal,” meenutab ta.

Praegu jõuab Triin spordiklubisse kahel päeval nädalas, kuigi meelsamini käiks vähemalt kaks korda tihedamini. Juba kaks suve on ta osalenud orienteerumisvõistlusel Xdream ja eelmisel suvel sai ka jooksupisiku külge.

Triin usub, et eelkõige tuleb treeningul lähtuda tundest, et regulaarse liigutamisega teed oma kehale heateo, mitte üritada end iga hinna eest mingisugusesse kindlasse kujusse või vormi saada. “Kui järjepidevast liigutamisest tekib rõõm ja harjumus, tuleb vormishoidmine tasapisi iseenesest.”

Rita (43), lehekandja
Tööpäeva jooksul tehtud sammud: 43 477
Läbitud distants: 34 km

Rita Kall töötab üheksandat aastat Express Postis varahommikuse lehekandjana. Tema tööülesandeks on täita postkastid neljas piirkonnas, mis kokku moodustavad 16,8kilomeetrise ringi. Rita mõõtis oma samme 3. märtsil, mis oli tava­pärasest pikem tööpäev. Sel päeval tegi ta ühe ringi asemel kaks – esimesega viis Rita postkasti ajalehed, teisega reklaami.

Lehekandja Rita ärkas kell 3.00. Pesi end kiiresti, jõi veidi vett ning pani asjad tööpäevaks valmis. “Võtsin kuurist posti­käru ja läksin jalgsi umbes 10 minuti kaugusel oleva tugikasti juurde. Sinna tuuakse lehed.” Postiauto jõudis lehtede ja reklaamidega kohale kell 3.37. Rita võttis peale esimese piirkonna lehed ja alustas tööd. “Mul on neli piirkonda, mida järjest läbin. Vahepeal käin jälle kastist uusi lehti võtmas.”

Ajalehtede kande lõpetas Rita natuke enne kella 7 ja reklaamid sai laiali jagatud veidi enne keskpäeva, tema tööpäev lõppes kell 11.40. Lehekandja sammulugejal seisis hämmastav tulemus – 43 477 sammu, 34 kilomeetrit.

“Olin tööpäeva lõpuks küll väsinud jalgadega, aga õnnelik.” Express Posti jalgsi töötavad lehekandjad läbivad olenevalt oma piirkonnast väga erinevaid distantse, sealhulgas ka vaid paarikolme kilomeetri pikkusi, kuid Rital on üks pikemaid. Tavapärasel tööpäeval kõnnib Rita läbi küll poole väiksema maa, kuid ka 17kilomeetrine ring päevas aitab tal end hõlpsasti vormis hoida.

Töö on piisav treening

“Enam ei oskagi niisama istuda,” tõdeb lehekandja. “Olen liikuva tööga harjunud.”

Tööst vabal ajal Rita eraldi trenni ei tee. “Töö on minu jaoks piisav treening. Vahel teen mõned venitused ülakehale, kuna postikäru vedamine muudab veidi kangeks.” Vabal ajal meeldib Ritale hoopis raamatuid lugeda, muusikat kuulata ja ristsõnu lahendada.

Rita usub, et hea füüsilise vormi saavutamiseks ja hoidmiseks on neli lihtsat nippi: hea uni, positiivne mõtlemine, sidrunivesi ja magneesium toidulisandina, mis mõjub hästi väsinud jalgadele.