Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. mai 2015, 11:01

Lisatud link peavalukooli videole!

Kas naistel valutab pea rohkem kui meestel? (4)

Peavalu on sage terviseprobleem, millega on kokku puutunud üheksa inimest kümnest. Et tegu on laialdase probleemiga, esitleb Eesti Peavalu Selts peavalu päeva eel vastvalminud Peavalu videokooli loenguid, kus räägitakse muu hulgas sellest, kas naistel valutab pea rohkem kui meestel ning millised on naiste ja meeste peavalude erinevused. 

Peavalu on sage terviseprobleem, millega on kokku puutunud üheksa inimest kümnest. Meestel ja naistel on peavalude esinemine erinev. "Arvatakse, et meestel valutab pea vähem ja naistel rohkem, kuid lõplikku kinnitust on raske anda – mehed pöörduvad arsti poole lihtsalt vähem. Samas tuleb tõdeda, et viimasel ajal on ka mehed hakanud peavaluga rohkem arsti juurde tulema," toob Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloog dr Toomas Toomsoo esile.

"Naistel on migreeni veidi rohkem ning see on seotud tugevalt naissuguhormoonidega, eraldi vormina esineb menstruaalmigreen. On olemas üks peavalu liik, mida esineb valdavalt meestel – kobarpeavalu, mida kutsutakse nn meeste migreeniks," selgitab arst.

"Peavalu on näiliselt lihtne kaebus, kuid väärib tähelepanu seetõttu, et paljude inimeste jaoks on tegu elukvaliteeti alandava probleemiga, mis takistab igapäevast toimetulekut," kinnitab Eesti Peavalu Seltsi president, Tartu Ülikooli Kliinikumi neuroloog dr Mark Braschinsky. Ta soovitab peavalu puhul konsulteerida esmalt perearstiga, kes vajadusel suunab spetsialisti juurde.

Peavalu videkooli leiad internetiaadressilt peavalu.ee, Toomas Toomsoo loengut "Kas naistel valutab pea rohkem kui meestel" saad näha siit.

Eesti Peavalu Selts korraldab 9. mail ka peavalu teemalise loengupäeva, kuhu on tervisehuvilised oodatud loenguid kuulama ning arstidele küsimusi esitama. Üritus toimub Narva kultuurimajas algusega kell 11 ja on kõigile tasuta. Loengud on vene keeles.

Lektorid on Ida-Viru keskhaigla neuroloogia osakonna juhataja dr Georgi Zjablov, Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliiniku arst-õppejõud, psühhiaater ja TST Centrumi psühhoterapeut dr Roman Balõtshev ning Eesti Peavalu Seltsi president, Tartu Ülikooli Kliinikumi närvikliiniku vanemarst-õppejõud ja Tartu Ülikooli närvikliiniku vanemteadur dr Mark Braschinsky.