Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
6. mai 2015, 15:29

Eesti Reumaliit: Patsient tuleb tuua meditsiinisüsteemis ravi keskmesse (2)

Eesti reumatoloogiavaldkonna spetsialistid, Eesti Haigekassa, sotsiaalministeeriumi, riigikogu ja patsientide esindajad võtavad reedel toimuval Reumafoorumil teravalt arutellu teema – mida teha selleks, et patsient oleks Eesti meditsiinisüsteemis ravi keskmes?

„Praeguses meditsiinisüsteemis ei ole patsiendid ravi keskmes. Seda näitab ka 2014. aastal tehtud Eesti Haigekassa otsus, mille järgi kohustuvad reumatoloogid alustama bioloogilist ravi soodsaima biosimilariga," selgitab Eesti Reumaliidu tegevjuht Marek Jaakson. Ta lisab, et antud olukord kitsendab oluliselt reumatoloogi otsust parima ravimi määramiseks, sest arstile on ette kirjutatud, missuguse ravimit patsiendile kirjutada. See aga kahandab tuntavalt personaalset lähenemist patsiendi ravimisse.

„Et taga terviklik tugisüsteem, tuleb kindlasti üle vaadata ka arstide ja õdede roll erinevatel ravitasanditel," sõnab Jaakson ning lisab, et hetkel on Eestis väga nõrk esmatasand ehk perearstisüsteem, mistõttu on üle koormatud eriarstid.

Samuti puuduvad reumaatilisi haigusi põdevatele patsientidele suunatud juhendid, kus on põhjalikult selgitatud, kuidas ravi peaks vastava diagnoosi puhul toimima ja mida patsient selleks ise teha saab, et oma ravi kulgu soodustada.

Eelnevalt nimetatud probleemidele otsitakse lahendusi reedel, 8. mail toimuval 14. Reumafoorumil, mille peateemaks on „Kuidas hoida luu- ja liigesehaigeid tööturul ning säilitada elukvaliteeti?".