Hea nõu

Neli hammaste tundlikkuse põhjustajat 

Silja Paavle, 7. mai 2015, 13:36
Foto: PantherMedia / Scanpix
Kui jäätist süües või kuuma kohvi juues tunned valureaktsiooni, on tegemist tundlike hambakaeltega. Valu võib olla ootamatult terav ning selle võib esile kutsuda ka külm tuuleiil. Signali brändijuht Marit Soha ja Eesti Hambaarstide Liidu president Marek Vink selgitavad, millised on kõige levinumad hammaste ülitundlikkuse põhjustajad.

* Sa harjad hambaid liiga tugevalt. Hammaste tundlikkuse levinud põhjus on harjumus hambaid liiga tugevalt harjata. „Kui sellele lisaks kasutada tugevate harjastega hambaharja, võib hambaemail kuluda ning paljastub dentiinikiht, mis teeb hambad väga tundlikuks. Liigse jõu vältimiseks kasuta pehmete harjastega hambaharja ning hoia seda käes nagu pliiatsit," selgitab Marit Soha.

Samal teemal

* Sa tarbid sageli happelisi toiduaineid. Apelsinid, greibid või sidrunid on tervislikud viljad, kuid sisaldavad samal ajal hapet, mis pikaaegses kontaktis söövitab hambavaaba pehmeks ja kiiresti kuluvaks. Et hambaid hoida, loputa pärast happeliste toiduainete söömist suud veega ning harja hambaid umbes poole tunni jooksul.

* Sa krigistad hambaid. Hammaste krigistamine on üks levinumaid hammaste kulumise põhjuseid. Sageli krigistatakse hambaid une ajal seda ise teadmata – hommikul võib sellest märku anda näiteks peavalu või pinges alalõug. Regulaarse krigistamise tulemusena kuluvad hambad aja möödudes lühemaks ning neisse tekivad praod, mis võib soodustada hammaste tundlikuks muutumist.

* Sul on paks hambakatt. Igemepõletikku põhjustab hambapinnale kasvav bakteriaalne biokile ehk hambakatt, millele aitab kaasa ebaadekvaatne suuhügieen ja suhkrurikas dieet. Hambakatu bakterite eritatav hape söövitab hambakõvakude, mille tagajärjel muutuvad hambakaelad järjest tundlikumaks.

„Hambapastas sisalduv fluoriid aitab vähendada tundlikkuse nähte mineraliseerides hamabakude. Selleks kasuta hambapastat õigesti ehk sülita välja vaid vaht ning ära loputa pärast hambapesu suud veega," soovitab Marek Vink.