Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. mai 2015, 16:55

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta maikuu Tervis Plussis.

Tselluliit: Meil kõigil on seda! (4)

Tselluliiti põhjustab nahaaluse rasvkoe ainevahetushäire, mis saab alguse rasvarakkude füsioloogilise tasakaalu häirumisest. Selle tasakaalu taastamiseks tuleb esmajärjekorras oma toitumisharjumused üle vaadata.

Tselluliiti ehk nahaalust rasva põhjustab toksiliste ainete kuhjumine keha kudedesse, kuhu tekivad vee, rasva ja jääk­ainete kogumid, mis annavadki nahale apelsinikooreefekti.

Paljud arstid ja teadlased on arvamusel, et tegemist on tavalise nahaaluse rasvaga, millel pole toksiinidega midagi pistmist – nagu kinnitavad ka tselluliidirakkude uuringud –, ja seega pole abi ka pidevast naha kuivharjamisest ja rohkest veejoomisest. Mis aga ei tähenda, et vesi organismile kasulik poleks või kuivharjamine vereringet rasvkoes ei elavdaks.

Tselluliidi kurjajuureks on naissuguhormoon östrogeen, mille tõttu naistel koguneb kindlatesse piirkondadesse rasv, millest suur osa esineb nahaaluse rasvkoena. Erinevalt meessuguhormoonist testosteroonist ei tugevda östrogeen kollageenivõrku, mis nahaaluseid rasvarakke vaos hoiaks. Seepärast kimbutab tselluliit ligi 90–95% naistest, ka saledaid.

Kollageenivõrk ühendab nahka kudedega ja hoiab rasvarakke piltlikult öeldes järjestikku asetsevate kastikeste sees koos ega lase neil omasoodu kobrutama hakata. Vere kaudu rasvhappeid ammutades muutuvad rasvarakud järjest suuremaks ega mahu enam ühel hetkel oma kastikestesse ära, takistades verevoolu ja aeglustades rasvarakkude elutegevuse jääkainete väljutamist organismist. Oluliseks teguriks selle juures on toitumine ja eluviis üldse.

Dr O. Puuste Kosmeetika OÜ juhataja Oksana Puuste sõnul on tselluliidiga võitlemine pidev protsess, milles kreemid, koorijad, harjad ja aparaadiprotseduurid on küll abivahendiks, aga ei asenda õiget toitumist ja liikumist.

Säilitusainete ja liigse soola tõttu koguneb organismi vesi, mis paisutab rasvarakke. Vale toit, stress ja veresoonte probleemid ongi peamised, mis takistavad organismist liigse vedeliku väljutamist ja soodustavad tselluliidi kogunemist.

Kuigi nahaaluse verevarustuse ergutamine ehk massaaž on üks tuntumaid ja põhilisemaid viise apelsinikoore silumiseks, ei ole tulemusi loota, kui samal ajal süüa rämpstoitu ja juua magusaid kihisevaid karastusjooke.

Dr Puuste järjestab tselluliidi vastased meetmed nii, et esimesel kohal on toitumisharjumuste muutmine (vajadusel toidulisandid), teisel liikumine ja kolmandal mitmesugused abivahendid, näiteks kreemid ja massaaž. Neid peab kasutama järjepidevalt.

Toitumine

Esmalt tuleks unustada dieedid, mis on kurnavad, tekitavad stressi ja kokkuvõttes võivad aeglustada ka ainevahetust. Näljutamine ei vähenda tselluliiti! Dr Puuste soovitab menüüst välja jätta nisutooted ja magusad joogid. Oluline on tarbida piisavalt kiudaineid, vitamiine, antioksüdante ja vett. Soovituslik on juua vähemalt 1,5 liitrit vett päevas.

"Samas ei saa kõikidele seada normiks 2 liitri vee joomist päevas, sest organismid on erinevad ja mõne inimese neerud ei tahagi nii palju vedelikku vastu võtta," ütleb dr Puuste. Ta soovitab ka rohelist teed ja teisi taimeteesid, mis organismi puhastada aitavad.

Liikumine

Liikumise puhul on olulisim järjepidevus ja vastavalt oma kehatüübile treenimine. Dr Puuste kiidab Pilatest ja jõutrenni.

"Pika ja sihvaka lihasega sale inimene võib jõusaalis jõutrenni teha, samas kui lühikese lihase ja tugevama kehaehitusega tüüp peaks keskenduma aeroobsele trennile."

Igasugune liikumine aga on tselluliidi hävitamise seisukohast vajalik, sest aitab ainevahetust kiirendada. Alati on hea konsulteerida personaaltreeneriga.

Abistajad

Tselluliidikreemides ja teistes toodetes on kasulikke aineid, mille toime aitab jääkainetest vabaneda. Ainevahetust ja vereringet parandavad kindlasti oomega-3-rasvhapped, kadakamarjad, letsitiin, kofeiin, koensüüm Q10 ja ingver. Unustada ei tohi vitamiine (A, C, D ja E) ja antioksüdante, mis vähendavad vabade radikaalide kahjustavat mõju rasvarakkudele ja kaitsevad kudesid, võitlevad vananemise ja haigustega. Kahjustunud rasvarakud muudavad oma kuju ja kujunevadki tselluliidiks.

Kõik hooldused, massaažist mudamähisteni, pole paraku ühekordsed, neist on abi vaid juhul, kui läbida kuur. Kuuri kestus omakorda sõltub tselluliidi rohkusest ja astmest.

Tselluliidihooldus­te maailmas seni hästi tuntud vetikad on dr Puuste sõnul taandumas, sest oma loomuliku ebameeldiva lõhna pärast on neid salongihooldustes üsnagi ebamugav kasutada.

Mehaanilistest abistajatest elavdab hästi vereringet juba mainitud kuivharjamine enne dušši. Kes ei pelga, võib probleemsele piirkonnale teha vaheldumisi külma-kuuma duši teraapiat. Kord nädalas peaks nahka koorima, sest see tõhustab kreemi toimet. Niisutamine toniseerib nahka ja väldib kudede lõtvumist, mis tselluliidi veelgi enam esile toob.

Seepärast tuleks tselluliidi kurvastuseks hoiduda liigsest päikesest, tubakast ja alkoholist, mis naha niiskust tublisti vähendavad. Kreemide juures on seejures oluline ka naha trimmimise moment. Tõhusamad tselluliidikreemid on geelja koostisega.

Tselluliidi sõbrad
• Rafineeritud toit ja küllas­tunud rasvhapped
• Vähene liikumine
• Ebapiisav uni
• Stress
• UV-kiirgus
• Tubakas
• Alkohol

Tselluliidi vaenlased

Roheline tee on tugev antioksüdant ning samuti tuntud oma seedimist tõhustavate ja rasva põletavate omaduste poolest.

Kadakamarjad sisaldavad ohtralt antioksüdante ja kiirendavad vereringet.

Letsitiin on kolesterooli vaenlane, kolesterool aga tselluliidi sõber. Letsitiin parandab kudesid ja rakuseina ehitust. Letsitiini on pulbri, graanulite või tablettide kujul. Toidust sisaldavad seda ainet sojatooted, maapähklid, munad, apelsin, tomat, spinat, kartul, lillkapsas.

Kofeiin kiirendab vereringet ja võitleb ka tselluliidi vastu, stimuleerides rasvarakkude lõhustumist.

Q10 on looduslik aine, mis osaleb aktiivselt energia tootmises, toimides antioksüdandina. Saadaval tablettidena.

Oomega-3-rasvhapped on looduslikud rasvhapped, mis vähendavad vere kolesteroolitaset, toidavad ja niisutavad nahka. Neid leidub rasvases kalas, näiteks lõhes ja makrellis, seemnetes, pähklites, oliiviõlis, linaseemneõlis.

Ingver viib organismist liigse vee ja kiirendab vereringet.