Rene Meimer näitamas õiget kepikõnni-tehnikat.Foto: Daisy Lappard
Uudised
15. mai 2015, 10:38

Saada mees keppidega kõndima! (1)

"Kepikõndi peetakse naiste hobiks. Ometi sobib sportlik kepikõnd ühtviisi hästi nii naistele kui ka meestele," ütleb Eesti Kepikõnni Liidu asepresident Rene Meimer.

“Kepikõnnitrenne juhendades näen kahjuks väga tihti samadel radadel sörkimas ülekaalulisi mehi, kelle arst on sundinud tervisesporti tegema, ähvardades kümnete tõsiste haigustega. Neil on juba näost nähe, kui vastumeelne see tegevus neile on, rääkimata liigsest koormusest südamele ja põlvedele. Sajaprotsendilise kindlusega võin väita, et ülekaalulistele sobib sportlik, õige tehnikaga kepikõnd palju paremini,” ütleb staažikas treener.

Põhjuseid kepikõnni harrastamiseks on treeneri sõnul palju:

  • Kepikõnd arendab viiest kehalisest võimest nelja – vastupidavust, jõudu, koordinatsiooni, liikuvust.
  • Kepikõndi tehes langeb koormus sisuliselt kogu kehale, mitte ainult jalgadele. Enam on haaratud käed ja rindkere. Käte liikumise ulatus ette-taha reguleerib ka jalgade liikumise ulatust.
  • Kepikõnnil koormatakse vähem liigeseid – kui jooksmisel ületab koormus jalgadele kehakaalu üle kolme korra, siis kepikõnnil vaid 1,8 korda.
  • Erinevate uuringute andmetel kulutab inimene kepikõnnil tavalise käimisega võrreldes kuni 46% rohkem energiat. Kui tunnipikkuse tavalise kõnni energiakuluks hinnatakse u 250 kcal, on see kepikõnnil umbes 400 kcal (70 kg kaaluval inimesel). 

Kuidas muuta kepikõnd efektiivseks treeninguks, sellest loe ajakirja Naised 14. Mai numbrist!