Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
3. juuni 2015, 10:57

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta maikuu Tervis Plussis.

Mis on tromboflebiit?

Tromboflebiidi korral tekib pindmise veenikomu piirkonnas punetus ja valu, katsudes ei ole võimalik veenikomu kokku suruda.

• Miks tromboflebiit tekib? Veenikomu ise võib olla tromboflebiidiks piisav põhjus, kuna kompressioonravi rakendamata on veenilaiendis pidevalt turbulents (veri keerleb) ja staas (osa verest veenilaiendis seisab ja kutsub esile vere hüübimist). Samas võib tromboflebiit olla seotud ka üldise tromboosiriskiga. Ägedat tromboflebiiti ravivad enamasti tromboosikabineti terapeudid ja ka perearstid.

• Milleni võib tromboflebiit viia? Kõige halvem tagajärg on posttrombootiline sündroom. Ägeda perioodi möödudes kaasab tromboflebiit alati ümbritsevaid kudesid – seega võib tekkida valu närvide haaratusest ja jalaturse lümfiringe häirest. Kui tromboflebiiti ignoreerida, kestab veenilaiendi valendiku uuesti avanemine ja ümbritsevate kudede haaratus pikemat aega, mis võib viia pöördumatute muutusteni.

• Tromboflebiiti ravitakse lokaalselt (kompressioonravi ning hepariiniga geeli määrimine), kasutatakse süsteemset ravi (vere vedeldamine kõhunahaaluste süstide või tablettidega veenilaiendi valendiku uuesti avanemiseni), valuravi.