Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
21. mai 2015, 14:51

KONTAKTLÄÄTSEDE KASUTAJAD, ETTEVAATUST: Noore naise silma seadis end sisse mikroskoopiline parasiit (1)

Kui Jessica Greaney aprillis arstidele valusalt paistes vasakut silma kurtis, arvati esialgu tegu olevat herpesega. Asja lähemalt uurides, et noore naise silma oli pesa teinud mikroskoopiline parasiit.

Arstid leidsid 18-aastase Nottinghami ülikooli tudengi Jessica Greaney silmast mikroskoopilise parasiidi Acanthamoeba keratitis, vahendab Redbook. Ussisarnane olevus oli silma pesa teinud ning hakanud seda otsast järama.

Selgus, et Jessica sai nakkuse kontaktläätse silma pannes oma vannitoas – tilk saastunud vett pritsis kontaktläätse silmale, selles elanud amööb sattus läätse ja silma vahele ning asus kiirelt sarvkesta kahjustama.

Tegu on inimese jaoks eluohtliku infektsiooniga. Jessica pidi raviks silmatilku kasutama iga 10 minuti tagant, mis tähendas mitmepäevast ärkvelolekut. Pärast neljandat päeva ravi tundus noorele naisele, et kõik läheb vaid hullemaks. Paranemismärgid tekkisid 22 ravipäeval.

Kõigest sellest hoidumiseks ongi kontaktläätsede kasutajail oluline korralik hügieen, läätsed peab pärast iga kasutuskorda puhastama ja desinfitseerima võimalike pahatekitajate eemaldamiseks.