Asalead on imeilusad, kuid üleni mürgised.Foto: TOOMAS HUIK
Hea nõu
26. mai 2015, 14:20

Üheksa tervisele ohtlikku taime su toas ja aias (4)

Kõik aia- ja toalilled pole ohutud. Neid ei pea majapidamisest ilmtingimata välja viskama, kuid kui majas on lapsed ja loomad, tuleks nendega siiski hoolikamalt ringi käia.

Woman´s Day toob välja üheksa taime, mille mürgisusest sul ei pruugi ehk aimugi olla, kuid mille suhu sattudes võivad tagajärjed olla tõsised nii inimestele kui loomadele.

* Rododendron ja asalea. Imeilusate õitega taimed on üleni mürgised - nii õite, varte kui lehtede suhu sattumisele võib järgneda kõhuvalu, hingamisraskused, halvatus, kooma ja isegi surm.

* Oleander õilmitseb meiegi aedades valgete, roosade või punaste õitega. Kuid juba üksainus leheke või pisikese taime tüki söömine võib olla eluohtlik. Oleandrimürgitusele viitavad unisus, pulsi aeglustumine, värinad ja krambid.

* Mürkputk võib aeda sattuda umbrohuna. Kui peres on lapsed või lemmikloomad, tuleks see aga aiast eemaldada, sest mürkputke risoom on paraku vaatamata mürgisusele hea maitsega. Mürkputkes sisalduvad ained lõhnavad porgandiga sarnaselt, need ründavad aga närvisüsteemi ja võivad põhjustada nii loomade kui inimeste tervisele tõsiseid tagajärgi alates krampidest ja lõpetades surmaga.

* Nartsiss. Kõige mürgisemad on nartsissi sibulad – nende söömine võib põhjustada oksendamist, kõhulahtisust, krampe, kontrollimatuid värinaid ja südame rütmihäireid.

* Jugapuugi on mürgine üleni, kuid kõige mürgisemad on selle seemned. Jugapuu sisaldab alkaloide, mis võivad põhjustada krampe, halvatust ja raskemal juhul südamepuudulikkust.

* Hortensia õied sisaldavad ohtlikku mürki tsüaniidi. Õnneks on vähemalt selle lillega nii, et seda tuleb süüa päris suures koguses, et taime mõju oleks surmav.

* Filodendroni mahl võib ärritada nii nahka kui suud, tulemuseks on kõriturse, hingamisraskused, põletav valu ja seedehäired.

* Puuvõõrik on eriti ohtlik lemmikloomadele, kuid suurtes annustes mõjutab ka inimeste tervist. Puuvõõrik võib põhjustada seedetrakti probleeme, pulsi aeglustumist ning ka hallutsinatsioonide teket.