Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. mai 2015, 16:15

Kas norskamine on tervisele kahjulik? (2)

Norskamine on vägagi levinud - rahvusvahelistel andmetel norskab 25–40% inimestest pidevalt või vähemalt teatud eluperioodidel. Norskamine ei ole ilmtingimata põhjus muretsemiseks, kuigi see võib häirida lisaks norskaja enda unele ka teiste inimeste und ja sedaviisi ka suhteid.

Norskamine on märk sellest, et õhu vool läbi nina või suu on füüsiliselt takistatud. Seda võib põhjustada palju asju alates külmast või allergiast, paistes mandlitest, valust ja ravimitest lõpetades alkoholi tarbimise ja suitsetamisega, kirjutab Everyday Health.

Krooniline norskamine, mis mõjutab ka inimese und, võib aga anda märku tõsisest unehäirest – obstruktiivsest uneapnoest. Uneapnoe võib aga põhjustada palju teisi tervisehäireid. Sellel puhul võib inimene osaliste või täielike hingamisteede sulgumise tõttu magamise ajal sageli ärgata. Halva une tõttu väheneb nii tööjõudlus ja halveneb meeleolu, tekib päevane unisus. See kõik võib tugevasti mõjutada inimese elu kvaliteeti ning tekitada ka ohtlikke olukordi. Pikaajalise uneapnoe tõttu tekib oht vererõhu kõrgenemiseks, mis omakorda võib põhjustada südameprobleeme, kasvab infarkti ja insuldi tõenäosus. Samuti seostatakse uneapnoed depressiooni tekkega.

Hea uudis on see, et uneapnoed saab ravida. Ehk – kui sa norskad pidevalt, püüa esmalt langetada kaalu, loobuda suitsust ja alkoholist, see aitab kergemaid uneapnoe juhte taandada. Mõistlik oleks nõu pidada ka arstiga, kes vajadusel määrab hapnikuravi.

Igal juhul ei tasu norskamist jätta tähelepanuta, sest sellel on omad mõjud tervisele. Ehk nagu kinnitavad teadlased: kui sa ei maga hästi, on ka tervist keeruline säilitada.