Foto: Martin Lee/REX
Keha
8. juuni 2015, 11:03

Kondoom kaitseb vaid õige kasutamise korral (8)

Suvine seiklusteaeg on käes ning seks kuulub paratamatult selle juurde. Et turvaliselt voodirõõme nautida, haigustest hoiduda ja soovimatut rasedust vältida, tuleks meeles pidada mõned kondoomide kohta käivad põhitõed.

Kondoom on suurima tõhususega rasestumisvastaseid ja haiguste eest kaitsvaid vahendeid. Kuid - seda juhul, kui seda õigesti kasutatakse.

Sageli algavad probleemid juba sellest, et mehed ei oska endale õige suurusega kondoomi valida. Kondoomipood.ee esindaja Lauri sõnul peaks kondoomiost olema nagu kingade valimine – lähed poodi, ütled müüjale õige suuruse ja saad ideaalselt sobiva mudeli. Paraku on meestel teadmised peenise mõõtmisest napimad kui teadmised oma jalanumbrist. Nimelt toodetakse kondoome laiusevahemikus 47-69 millimeetrit ja just laiuse järgi seda kaitsevahendit valitaksegi. "Peenise pikkus ei oma siinkohal mingit tähtsust. Kõik kondoomid on tehtud piisavalt pikad, et katta ka kõige nõudlikuma kliendi soovid," selgitab Lauri.

Mitte ainult meeste asi

Täiusliku suurusega kondoom on selline, millega mees end kõige paremini tunneb. Lauri sõnul võib kondoom olla õigest suurusest ka pisut väiksem või suurem, olulisim on, et mees tunneks end mugavalt ning kaitsevahend ei libiseks seksi käigus peeniselt maha. Liiga suure või väikese kaitsevahendi puhul muutubki ohtlikuks just see, et see ei pruugi korralikult paigal püsida, mistõttu langeb tublisti ka kondoomi rasestumis- ja haiguste vastane kaitse.

Lauri paneb südamele, et kaitsevahendite olemasolu eest hoolitsemine pole sugugi vaid meeste asi. "Täpselt samamoodi võiksid naised hea seista selle eest, et kondoom vajalikul hetkel käepärast võtta on," rõhutab ta. Millist suurust aga eelistada, kui parasjagu pole püsipartnerit? Lauri sõnul jäävad levinuima kondoomi mõõdud vahemikku 52-56 millimeetrit, selliseid kaitsevahendeid käekotis hoides peaks naine üsna turvaliselt varustatud olema.

"Ootamatuks juhtudeks võiks naine kaasas aga kanda hoopis naiste kondoomi," pakub Lauri välja vähetuntud lahenduse. Naiste kondoomide turvalisus on peaaegu sama suur kui meeste omadel: kaitsetõhusus on 95 %. Lisaks rasedusele kaitseb see edukalt ka suguhaiguste eest. Naiste kondoomi peamisteks miinusteks on sarnaselt meestekondoomidega võimalus, et harvadel juhtudel võib see siiski paigalt nihkuda või puruneda. "Mõned naised kurdavad, et sellega kaob tundlikkus ja seks on vähem nauditav, kuid ikkagi on see suurepärane võimalus olukordadeks, kus puudub ettekujutus, mis suuruses meestekondoome kasutada," räägib Lauri.

Kondoomid pole igavesed

Kondoomipoe esindaja sõnul on kaitsevahendite säilivusaeg reeglina umbkaudu kaks aastat. Iga kondoomi pakendi peale on selle säilivuskuupäev ka märgitud, nii et seda tasub jälgida.

Kondoomi eluiga lüheneb aga märkimisväärselt, kui seda valesti säilitada. Näiteks ei sobi kaitsevahendile päris rahakoti vahel hõõrdumine või kitsad olud teksade tagataskus. Samuti on selle suureks vaenlaseks ere päikesevalgus, mis muudab kondoomi rabedaks ja kergesti purunevaks.

Kondoomi on võimalik rikkuda ka vahetult enne tarvitamist: nimelt ei tohi selle pakendit kunagi avada hammaste või terariistadega. Pakendi avamiseks sobib ideaalselt niiöelda rebimistehnika ehk tuleb vaid kilepakendit ülaservast tõmmata ja see tulebki kenasti lahti.

Ka vahekorra ajal valesti tegutsedes on võimalik, et see puruneb. Näiteks, kui liigse kuivuse korral libestit mitte kasutada. Samas ei sobi jällegi igasugune libesti: õlibaasil valmistatud libestusaine ja lateksist valmistatud kondoom on täiesti keelatud paar, sest õli muudab lateksi rabedaks ja kergesti purunevaks.