Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. juuni 2015, 14:32

Kas kõhugaaside kinnihoidmine on ebatervislik? (13)

Kõhutuulte vallalaskmine ei ole asi, mida sa sooviksid teiste ees teha. Selle kinnihoidmine piinlikkustunde vältimiseks võib aga olla tervisele kahjulik.

Kõhupuhitused on sageli tingitud sellest, et inimesed kipuvad neelama rääkides või nätsu närides õhku, kirjutab Women´s Health Magazine. Õhk koguneb nii makku ja otsib sealt väljapääsu.

Erinevate röhitsuste ja kõhugaaside tekke põhjused on keerulisemad, võides olla põhjustatud näiteks makku sattunud bakteritest või toidu käärimisest seal. Ka toidutalumatus võib tekitada pidevat soovi peeretada. Näiteks brokkoli või spargel on kehale keerulisemad seedida ning seetõttu võivad tekkida ka kõhugaasid.

Seepärast võibki päeva jooksul korduvalt tekkida vajadus peeretamiseks, kuid samas seda teha ei saa, sest viibitakse inimeste keskel. Reeglina ei ole see inimesele kahjulik. Kui aga inimesel on sooleprobleemid, paisuvad need kinnihoitud kõhugaaside tõttu nagu õhupall ja võivad lõpuks lõhkeda. Siiski ohustab selline asi väga väikest arvu inimesi.

Parim valik oleks spetsialistide hinnangul siis kõhugaaside tekkides minna tualetti ja seal kogu südamest peeretada. Kõhugaaside teket võib vähendada ka probiootikumide tarbimine ning kunstlike magusainete vältimine toidus.