Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. juuni 2015, 14:30

Tätoveering võib vähitestil anda valepositiivse tulemuse (2)

Tätoveeringud on küll ilusad, kuid võivad vähihaiguse korral tehtavaid teste segada - lümfisüsteemi imbunud tätoveeringutint võib luua vale mulje sõralise levialast.

Nii juhtus hiljaaegu 32-aastase naisega, kes võitleb emakakaelvähiga, kirjutab Women´s Health. Naise jalgadel ja reitel olevad tätoveeringud põhjustasid valepositiivse tulemuse, mistõttu arstid uskusid, et vähk on levinud ka lümfisüsteemi. Alles ravima asudes mõistsid tohtrid, et tätoveeringutint oli see, mis põhjustas läbivaatusel vähile viitavaid laike, mitte vähirakud. Naisel eemaldati vähi tõttu küll emakas, kuid ta ei pidanud läbima kiiritusravi, sest vähk ei olnud tegelikult levinud.

Sellise asja põhjuseks on asjaolu, et tätoveeringu tint imbub rakkude lümfisüsteemi ning jõuab nii ka lümfisõlmedesse. Ajakirjas Journal of Obstetrics & Gynecology avaldatud artiklis juhitaksegi tähelepanu võimalikest tätoveeringu mõjudest keha skaneerimisel ning manitsetakse neid raviplaane koostades arvesse võtma. See tähendab, et tätoveeringuga inimesel tuleb alati arvestada valepositiivse testi tulemusega.

Tõsi, see kehtib vaid nende puhul, kelle keha katavad ulatuslikud tätoveeringud. Üks väike kehamaaling seda ei mõjuta.