Katre MaasaluFoto: KRISTJAN TEEDEMA
Uudised
18. juuni 2015, 14:36

Ortopeed Katre Maasalust sai Vietnami Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikooli külalisprofessor

16. juunil anti Vietnami Hue meditsiini- ja farmaatsiaülikooli külalisprofessori tiitel pikaajalise eduka rahvusvahelise koostöö eest Tartu ülikooli arstiteaduskonna ortopeedia dotsendile Katre Maasalule. Varasemalt on külalisprofessoriks nimetatud Tartu ülikooli professor Sulev Kõks ja dotsent Aare Märtson.

Dotsent Maasalu on koos meeskonnaga järjepidevalt panustanud Vietnami meditsiinihariduse arendamisse ja meditsiiniõppejõudude koolitamisse. Nii on Maasalu Eesti kolleegidega käinud korduvalt Vietnamis sealseid kolleege ja doktorante harimas, juhendanud lõikuste läbiviimist ning võtnud neid vastu töövarjuna Tartus.

Muuhulgas on Maasalu hiljuti Tartus viibinud Ho Duy Binh juhendaja, kes teeb oma doktoritööd koostöös Tartu ülikooliga, uurides haruldast geneetilist habraste luude haigust.

Koostöö kasu on kahepoolne. Vietnami meditsiinitöötajad ja -üliõpilased vajavad rohkem erialast õppetöö- ja meditsiinipraktikat, sest rahvas on vaene ja näiteks liigesevahetuslõikusi tehakse Vietnamis operatsiooni kalliduse tõttu vähe. Maasalu sõnul tehakse ainuüksi Tartus tehisliigese paigaldamise operatsioone ühes aastas ligi 1000, ühe miljoni rahvaelanikearvuga linnas Vietnamis vaid 50.

Koostöö 100 korda suurema rahva ja haiguste arvuga Vietnamiga võimaldab Eesti teadlastel kiiremini ja paremini uurida haiguste tekkepõhjusi ja ravivõimalusi, mis toob otsest kasu eesti rahva tervisele.

Teadlaste senine koostöö on toimunud peamiselt ortopeedia, patofüsioloogia, reproduktiivmeditsiini ja stomatoloogia valdkonnas. Lisaks ülalnimetatud teadlastele osalevad Vietnami koostöömeeskonnas ka dr Aivar Ehrenberg, professor Andres Salumets, professor Mare Saag jt.

TÜ teadlaste ja vietnamlaste koostöö näol on tegemist ambitsioonika ja ulatusliku projektiga, mida on toetanud Euroopa Liidu regionaalarengu fond, Eesti haridus- ja teadusministeerium, Eesti välisministeerium, keskkonnaministeerium ja maailmapank.