Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. juuni 2015, 14:40

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta juunikuu Tervis Plussis.

Varbad-sõrmed korda ja värvi alla

Tervis Pluss uuris iluasjatundjalt, kuidas suvel küünte eest hoolt kanda ja küünelaki tuhmumist vältida.

Kui tihti suvel maniküüris-pediküüris käia, sõltub käte-jalgade olukorrast. Koduseid hooldusi võiks teha kord nädalas ja salongi külastada kord kuus. Enamasti on suvel, kui tehakse aiatöid, käiakse rannas ja kantakse lahtisi jalanõusid, vaja jalgade eest rohkem hoolitseda. Pediküüri kuldreegel on see, et kaks korda päevas tuleb jalgu kreemitada, kord nädalas raspeldada ja kord kuus pediküürija juures käia. Kui aga küüned on nõrgad ja lõhenevad, võib põhjus peituda vales toitumises, vitamiini­vaeguses ja vedelikupuuduses. Tervete ja tugevate küünte võti ongi peale korraliku hoolduse ka mitmekülgne toitumine. Kui menüü on paigast ära, pole abi ka kaltsiumi- ja magneesiumitablettidest.

Suured suvehoolitsused
Veera Kirmann, Beauty Pro kosmeetik

Kas suvel peaks küünte eest kuidagi teistmoodi hoolitsema?
Enne suvehooaja algust on hea teha salongis kas spaamaniküüri või parafiinihooldust kätele, seejärel piisab kodusest maniküürist kord nädalas. Kui võimalik, võiks muidugi käia korra kuus salongis ja võtta ette põhjalik kätehooldus. Sama kehtib jalgade kohta.
Erilisi lisahoolitsusi ei ole tarvis suvel teha. Küll on vajalik küünte õlitamine ja viilimine. Kolm hädavajalikku toodet, mis võiksid kodus olemas olla, on klaasviil, küüneõli ja niisutav vahend.

Millised on koduse maniküüri ja pediküüri põhivõtted?
Maniküüri esmane võte on küünenahkade pehmendamine ja tagasilükkamine apelsinipuust pulgaga, mitte aga metalsete instrumentidega, millega koduses kasutuses võib hõlpsalt küünenahka vigastada ning küünevallipõletikku põhjustada. Seejärel viili klaasviili või tavalise viiliga. Kui kasutad tavalist viili, vali see vastavalt küünetüübile: õhematele küüntele pehmem, tugevamatele karedam. Viili küüsi ühesuunaliste tõmmetega. Lihtne protseduur koduses maniküüris: kanna küüneõli küüntele ja küünenahkadele, pane käte ümber kilekotid, peale froteerätikud või kindad ning hoia 10 minutit, seejärel masseeri ja eemalda üleliigne õli salvrätiga.
Vajadusel poleeri küüsi, kuid mitte rohkem kui kord kuus. Kui soovid küüsi lakkida, väldi läikepoleeri, kuna küüneplaat muutub siis liiga libedaks ja lakk ei püsi küüntel. Samuti ei tohi küüneplaat olla enne lakkimist õline. Maniküür lõpeta alati niisutava kreemiga!
Koduseks pediküüriks soovitaksin kasutada kvaliteetseid jalgadele mõeldud tooteid nahapaksendite ja küünenahkade eemaldamiseks. Pediküüri alusta jalgade leotamisega soojas vees, kuhu lisa näiteks meresoola. Leota jalgu umbes 10 minutit, seejärel koori jalad spetsiaalse koorijaga, mis eemaldab surnud naharakud ning kuiva ja ketendava naha, kiirendab vereringet ja pehmendab. Seejärel lükka küünenahad tagasi ja viili küüned.
Kannapaksendite kõrvaldamiseks kasuta spetsiaalset paksendite eemaldajat ja rasplit. Pärast raspeldamist on hea oma jalgu ka maskiga turgutada.
Küünte lõikamiseks on parimad kvaliteetsed roostevabast terasest küünekäärid ja -tangid. Pediküür lõpeta kreemitamisega.

Kas on nippe, kuidas pediküüri kauem säilitada?
Duši all käies võid igal õhtul kannad õrnalt üle raspeldada ja kanda nahale spetsiaalselt jalgadele mõeldud toitvat kreemi. Et küünelakk paremini püsiks, kasuta korralikku värvilakki ning ka alus- ja pealislakki.

Millised on selle suve küünelakkide moevärvid? Mis sobib päevitunud, mis heleda nahaga?
Suvel on alati populaarsed roosa ja oranž. Endiselt on trendikad neoontoonid ja alati sobib Prantsuse maniküür. Üks uuemaid moevärve on sel aastal roheline. Tegelikult oleneb lakkide värvivalik inimese stiilist, riietusest ning tujust. Alati on omal kohal naturaalsed värvid – beež ja roosa.
Päevitunud nahaga haakuvad nii erksamad kui ka pastelsemad varjundid, heleda naha puhul soovitaks klassikalisi toone, näiteks punast.