Foto: MIHKEL MARIPUU
Tehnika
27. juuni 2015, 15:57

Nutiseadmed tulevad lapsevanemale appi (1)

Tervise Arengu Instituudi internetisõltuvuse projekti "Digilaps" küsitlusest selgus, et paljudel Eesti lapsevanematel pole aimugi, mida lapsed internetis teevad.

Samsung Eesti tootekoolitaja Henry Tiituse sõnul on lapsevanematele mõeldud mitmed nutikad rakendused ja seadmed, mida saab kasutada oma lapse jälgimiseks, arendamiseks või vajadusel ka nutiseadmete kasutamise piiramiseks.   

Laste nutiseadmete kasutusaja piiramiseks sobib DinnerTime rakendust.

"DinnerTime rakendus võimaldab vanemal määrata, millal laps enda nutitelefoni kasutada ei saa. Enda telefoni kaudu saab lapsevanem kontrollida lapse telefoni kolmel erineval viisil: Dinner Time (söögiaeg), Bed Time (uneaeg) ja Take a Break (puhkepaus). Rakenduse kasutamiseks tuleb see alla laadida nii lapsevanema kui ka lapse mobiiltelefoni ja telefonid sünkroniseerida. Kui laps ei ilmu näiteks söögilauda, saab lapsevanem nupuvajutusega kuvada lapse telefoni ekraanile sõnumi, et seadet saab taas kasutada 30 minuti pärast," tutvustas Tiitus.

Lastele suunatud kasutajaprofiil Kids mode võimaldab vanematel peita enda nutiseadme sisu ja teha lapsele kättesaadavaks valik talle sobivaid rakendusi.

Kasutajaliideses on viis vahvat ja interaktiivset rakendust (kaamera, video, diktofon, klaver ja muusika) ja pood, kus on saadaval valik vaid lastele mõeldud rakendusi. Vanemad saavad liidest kontrollida, blokeerides sisu, piirates kasutusaega ning valides, milliseid rakendusi lapsele võimaldada.

"Kids mode aitab vältida olukorda, kus lapsed kogemata kustutavad või lekitavad sotsiaalmeediasse mõne olulise töödokumendi," selgitas Tiitus. 

Lastevanematele soovitab Tiitus veel GPS-rakendustLife 360: Family Locator, mille abil on võimalik hoida ühendust oma pereliikmetega ja kindlaks määrata nende asukohad.

Rakendusel on ka märguande lisamise võimalus, mis näitab, kui valitud pereliige on jõudnud turvaliselt näiteks kooli, kooriproovi või koju.

"Lapsevanematele on loodud erinevaid rakendusi, mille abil saab luua perealbumit, salvestada ja jälgida lapse kasvu puudutavaid näitajaid ja palju muud. Loodud on hulgaliselt rakendusi, mille eesmärk on anda teadmisi erinevate teemade kohta. Google Play rakenduste poes on eraldi hariduse kategooria, mille valikus on tasuta ja tasulisi haridusteemalisi rakendusi igale vanuseastmele. Lapsevanema roll on suunata lapsi nutiseadmes kasulikumalt aega veetma," kommenteeris Tiitus.

Seitse rakendust, mida hariduslikel eesmärkidel tasub oma lapse nutiseadmesse laadida:

  • MeBooks- interaktiivne e-raamatupood, missisaldab raamatuid, mis on sobilikud lastele vanuses 2 kuni 10 aastat. Lapsevanemad saavad rakenduse abil ise kokku panna oma lastele sobiva raamatuvaliku ning lisada raamatutele heliefekte ja lindistada enda häält.
  • Peak - Brain Training, Brain Trainer Specialvõi Lumosity - mälu, loogilise mõtlemise ja keskendumise treenimiseks.
  • 2048 - matemaatilise mõtlemise treeninguks vahvad mängud.
  • Formula Deck - matemaatika, keemia ja füüsika valemid.
  • Busuu - võõrkeele õppimiseks.