Tosin toitu, mis võivad palavate ilmadega tervisele ohtlikuks osutuda (31)
Rusikareegel on, et ükski toit ei tohiks kuuma ilmaga külmkapist väljas olla rohkem kui neli tundi, rõhutab Time ja toob välja 12 toiduainet, mis roiskudes või valesti valmistades on inimese tervisele ohtlikud.
* Burgerid. Kui burgeri kotlett on ebapiisavalt kuumutatud, ohustab sööjat Coli bakteri vormi O157:H7, mis võib osutuda ohtlikuks. Bakter hävineb, kui veiseliha kuumutada vähemalt 160 kraadi juures.
* Idud. Seemned vajavad idanemiseks küll soojust ja niiskust, kuid sellised olud meeldivad ka bakteritele. Eriti armastavad seda Salmonella, Listeria ja E. Coli bakterid.
* Caesari salati kaste võib osutuda tervisele ohtlikuks, kui seda valmistada traditsiooniliselt tooreist munadest. Neis varitsevad inimest Salmonella bakterid.
* Roheline salat tuleb enne söömist vee alt läbi lasta. Samuti on elementaarne hügieeninõue, et salati tükeldamisel ei tohi kasutada sama lõikelauda, millel on varem lõigatud toorest liha, sest lihal olnud bakterid võivad nii sattuda salatilehtedele ja selle saastada.
* Kodune jäätis. Ka isetehtud jäätis sisaldab sageli tooreid mune, milles võib leiduda Salmonella baktereid.
* Melonid ja ka arbuusid võivad endaga kanda Listeria baktereid, mis ei hävine ka külmkapis. Seepärast peaks meloni ja arbuusi koori pesema väga hoolikalt, et koorel elavad bakterid ei satuks lõikamise käigus söödavale viljale.
* Kanalihas võib samuti pesitseda Salmonella bakter. See hävib, kui kana küpsetada vähemalt 160 kraadi juures. Kana küpsetamisel soovitatakse kasutada termomeetrit veendumaks, et temperatuur on bakterite surmamiseks piisav.
* Tomatid on vägagi tervislikud. Kuna neid süüakse aga toorelt, tuleb need eelnevalt hoolikalt pesta, et koorel peituvad bakterid sööjat ei ohustaks. Tomatikoor meeldib samuti Salmonella bakterile.
* Täidetud munad on samuti võimalikud Salmonella bakteriallikad, kui neid ei säilitata õigel temperatuuril, mis on neli kraadi. Isegi, kui täidetud munad on eelnevalt kuumutatud, võivad tunde kuuma temperatuuriga toidulaual seisvatel munadel bakterid taas vohama hakata.
* Makaronisalat on potentsiaalne bakteri Staphylococcal aureus allikas, mis võib põhjustada toidumürgituse. Nii juhtub, kui toitu pole vaja eelnevalt küpsetada ning kui toidu ettevalmistamisega tegelev inimene ei hoia seda korralikult külmikus.
* Üleliia küpsenud liha ei sisalda küll baktereid, kuid grillliha võib sisaldada kasvajate teket soodustavaid aineid.
* Kartulisalat võib olla ohtlik, kui kartulid on keedetud valmis tükk aega enne salati valmistamist ning neid säilitatakse fooliumis. Botulismi ehk rasket toidumürgitust põhjustava bakteri Clostridium botulinum eosed suudavad elada üle keetmisprotsessi. Kui kartuleid hoida toatemperatuuril fooliumisse mässituna, võivad bakterid seal paljunema hakata.
Kroonika
26. juuni 2015 12:59 Laine Randjärv järas untsuläinud koorireisil vakladest puretud kanakoibi: see oli nagu ellujäämisõpetuse <em>reality show</em>!
Foto: Andres Putting
1999. aastal reisis poliitik ja muusikapedagoog Laine Randjärv Kooriühingu kammerkooriga bussiga Barcelona lähistele Tarragonasse ja sattus täiesti unustamatu kogemuse osaliseks, sest ees ootasid tavapäratud ja kohati suisa rõvedad seiklused, kirjutab Kroonika.
Jubedaim, ent samas naljakaim mälestus on Lainel sellest, kui ummistunud WC ja ilma konditsioneerita vana bussilogu pagasiruumis läks kaasavõetud toidumoon, sealhulgas toored kanakoivad, lootusetult roiskuma ning sekka siginesid vaglad.
"Kanakoivad "elasid"!" meenutab Laine ja lisab, et ruttu saabus ka selgus, et elusorganismid olid pugenud kohvritesse. "Koorirahvas leidis endas siiski piisavalt jõudu, et kõik "elavad" kanakoivad joogiveega ära pesta ja ka ära grillida. Kõik said kõhu täis ja tervise üle ei kurtnud keegi," kinnitab ta samas.