Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. august 2015, 13:30

Milline on olulisim tegevus vähihaiguse ennetamiseks? (5)

Vähidiagnoosis ei saa süüdistada kedagi ehk nagu kinnitab selle aasta alguses avaldatud uuring: kaks kolmandikku vähidiagnoosidest on tingitud juhuslikest geenimutatsioonidest. Kas tõesti ei anna siis ise midagi vähktõve vältimiseks teha?

Lollikindlat viisi vähi ennetamiseks ei ole, kuid siiski märgivad spetsialistid – mõned käitumisviisid võivad vähktõve ärahoidmiseks olla tõhusamad kui teised. Veebiajakirjas e-cancer ilmunud artiklis rõhutatakse, et olulisim tegevus vähihaiguse ennetamiseks on õigesti toituda.

Nimelt on nii, et suurema ümbermõõduga piht tähendab automaatselt ka suuremat vähiriski. Parim viis end vähi vastu kaitsta on hoida kehamassiindeks 18,5 ja 25 vahel. Ülekaalulisus suurendab rinnavähiriski 30 – 60% ning liigne kõhurasv 43% võrra.

Seda seletatakse sellega, et liigne rasvasisaldus kehas soodustab kehas põletike teket. Põletikuprotsessid panevad rasvarakud östrogeeni tootma ning östrogeeni liigne tase annab hoogu ka vähi- eriti rinnavähirakkudele. Alatoitumus suurendab vähiriski aga seetõttu, et kehas napib vajalikke vitamiine, mineraale ja antioksüdante.

Eriti hästi aitavad vähi vastu võidelda fütotoitained, mis kaitsevad rakke DNA kahjustuse ja mutatsiooni eest, aitavad vähendada põletikku ja stimuleerivad immuunsüsteemi hävitama muteerunud rakke. Fütotoitainete hulka kuuluvad näiteks reservatrooli (leitud punasest veinist), karotinoide (leitud tumerohelistest, punastest, oranžidest, lilladest ja sinistest köögiviljadest), ellaaghapet (leitud jõhvikatest) ja flavonoide (leitud tumedast šokolaadist, veinist ja teest) sisaldavad toiduained.

Näiteks leiti 2014. aastal ajakirjas Cancer Cell International ilmunud uuringu tulemustes, et punases veinis sisaldunud antioksüdandid blokeerisid ühe surmavaima ehk kopsuvähi rakkude kasvu, seejuures paremini tegid oma tööd Pinot Noir viinamarjasordist tehtud veinid. Ajakirjas Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention ilmunud artikkel kinnitas aga, et juba rinnavähki haigestunud naistel oli väiksem risk surra, kui nad tarbisid kvaliteetset ja tervislikku toitu.

Üle maailma läbi viidud uuringud kinnitavad, et värviliste puu- ja köögiviljade- (vähemalt 5-9 portsjonit päevas) ning täisteratoodeterikas, samas küllastunud rasva, soola ja suhkruvaene menüü on seotud oluliselt madalama riskiga haigestuda paljudesse vähiliikidesse.

Seega tasub meeles pidada, et kuigi paljudel juhtudel ei ole vähi diagnoosi ärahoidmine inimese võimuses, on oluline teadvustada, et see, mida süüakse, võib olla olulisim faktor vähendamaks riski vähki haigestuda.