Ära jäta keha märguandeid tähelepanuta! Nahka uuri peegli abil, et märgata võimalikke ohumärke terviseprobleemidest varakult.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
5. august 2015, 16:01

Päästa enda elu: viis olulist märki tervisehädadest, mida keha sulle saadab (1)

Keha heaolu sõltub nii toidust ilmast kui elustiilist. Kuid isegi kui kõik tundub toimivat, saadab see imeline kaadervärk inimesele aeg-ajalt märguandeid oma olukorrast.

Portaal Healthy Life Trikcs toob välja viis olulist märki tervisehädadest, mida ei tohiks eirata – see võib päästa su elu.

URIIN
Hommikune tualetiskäik võib paljastada palju rohkem kui põletikud ja rasedus. Uriinis on umbes 70% markeritest, mille abil saab keha seisukorda hinnata. Olulised nendest on ka värv ja lõhn ehk jälgi uriini juures:

* Värvust. Mida heledam, seda parem. Tume uriin võib viidata dehüdratsioonile või ka mõnele neeruhaigusele.

* Sagedust. Liiga sage urineerimine võib olla märk diabeedist, liigsest alkoholi või kohvi tarnimisest, rasedusest või nõrgenenud lihastest. Lisaks on väga sage probleem see, kui aevastamise, köhimise, naermise või mõne muu füüsilise tegevuse järgselt tulevad tilgad püksi. Igal juhul tuleks nõu pidada arstiga, abi on ka Kegeli harjutuste tegemisest.

* Lõhna. Uriini lõhn sõltub sageli sellest, mida sa oled söönud. Kui teisi kaebusi ei ole, pole vaja ainuüksi veidra lõhna pärast muret tunda.

* Verd. Veri uriinis on märk kuseteede haigusest või mõnest neerutõvest, levinum on neerukivid. Ära viivita arsti juurde minekuga!

HAMBAD
Lisaks oma hammaste regulaarsele kontrollimisele võiksid neid ka ise aeg-ajalt silmata, muutused hammaste ja igemete juures võivad tähendada tõsiseid terviseprobleeme. Mida tähele panna?

* Põletikulised ja veritsevad igemed. Kui hambaid harjates kipuvad igemed veritsema, on suur tõenäosus, et sul on igemepõletik või diabeet. Ka on diabeediga inimestel suurem tõenäosus jääda igemepõletikku. Hambad praod
* Praod hammastes. Pragudega hambad on lahutamatu osa vananemisest. Noortel inimestel võib see olla aga märk reflukshaigusest, maohape hävitab samuti hambaid.
* Haavandid suus. See, kui aeg-ajalt on suus haavad, on igati loomulik. Eriti, kui sul on kalduvus huuli närida. Hull on asi siis, kui suus leiduvad haavandid muutuvad krooniliseks. Kui need paari nädalaga ei parane, mine ilmtingimata hambaarstile. See ei pruugi olla midagi hullu, kuid eksisteerib siiski võimalus, et tegu on suuõõnevähiga. Eriti on sellest ohustatud suitsetajad.
* Loksuvad hambad. Tundub uskumatu, kuid just loksuvad ja väljalangevad hambad on esimene märk osteoporoosist, see tõbi on üle 50-aastaste naiste seas väga levinud.
* Katt. Katt põhjustab põletikke ning põletikulised igemed on südamehaiguste, ka infarkti levinud põhjustaja.

KAAL
Kaalutõus ja kaalulangus on inimese elu lahutamatud osad, sõltudes inimese toitumisest, elustiilist ja stressist. Kui kaal kõigub aga märkimisväärselt ja järsult, võib see viidata hormonaalsetele häiretele ja kilpnäärmeprobleemidele, samuti südame- või neeruprobleemidele.

NAHK
Nahk on suurim organ, mida välised tegurid mõjutavad igapäevaselt. Seda enam on oluline jälgida naha pinnal toimuvaid muutusi. Kui märkad midagi olulist, näiteks nahavärvi muutust, uusi sünnimärke, ebaloomulikke laike või löövet, pea nõu nahaarstiga. Nii on võimalik varakult näiteks melanoomile jälile jõuda.

KÜÜNED
Ka väikesed muutused küüntel võivad tervisehädadele viidata. Küünte juures jälgi järgmist:

* Tuhmid küüned. Küüne värvi muutus võib tuleneda ka väga kergetest küünevigastustest. Samas võib see näidata ka võimalikku aneemiat. Lase arstil teha vereanalüüs! Et aneemia põhjuseks on madal rauasisaldus veres, on oluline, et sa rikastaksid oma menüüd lehtköögiviljadega, peedi ja ubadega.

* Lõhenevad ja õhukesed küüned. See võib viidata nii pärilikkusele kui kaltsiumipuudusele, samuti kilpnäärmeprobleemidele. Räägi arstiga.

* Kollakad paksenevad küüned. Sellised muutused on tüüpilised seenhaiguse nähud, tavaliselt haarab see tõbi kogu küüne pinna. Küsi nõu ja abi apteekrilt või arstilt.

* Valged jooned küüntel. Neid kutsutakse Muehrcke joonteks ning need viitavad valgu ja teiste toitainete puudumisele, samuti neeru- või maksahaigusele.

* Armid küüntel. Kui küüneplaadi all on arme meenutavad sinakad laigud, tähendab see, et keha ei saa piisavalt hapnikku. Selle põhjuseks võib olla mõni hingamisteede või südame-vereskoonkonna haigus.