Armastatud näitleja nimekaim Guido Kangur ja tema maalid.Foto: Silja Paavle
Terviseuudised
13. august 2015, 11:55

Guido Kangur - sügava puudega mees, kes võlub värvidega lõuendile pilkupüüdvaid maastikke (18)

"Kunst on mu lemmiktöö!" kostab Guido ja askeldab külalistest suuremat välja tegemata värvipaleti ja pintsliga valgusküllases kunstitoas molberti ees. Molbertil seisavad kõrvu foto Paduvere talumuuseumist ning Guido tehtud akrüülmaal sellest. Sügava puudega mees on taas kord võlunud lõuendile pilkupüüdva loodusmaastiku.

Guido Kanguri (44) maalidest ei saa mööda vaadata keegi, kes neid märkab. Mees suudab paberile panna lilli, metsamaastikke, linde, hobuseid ja natüürmorte nii, et need köidavad ka kõige kunstivõõrama inimese tähelepanu. Pole harvad juhud, kui Võisiku Kodusse satuvad külalised ja lahkudes ei ole Guido maalidest seina ääres alles enam ühtegi.

Võisiku Kodu, asutus, kus pakutakse ööpäevaringset erihooldusteenust psüühikahäiretega, vaimu- ja liitpuudega inimestele, on Guido kodu. Paik, kus intellektipuudega mehele pakutakse peavarju ja jõukohast tegevust.

Guido tuli Võisikule Karulast pärast seda, kui tema õde Pille äkitselt suri. Pille oli lastekodus kasvanud mehele viimane lähedane inimene. "Esialgu oli ta üksik, hoidis omaette nurka ja nuttis sageli," meenutab Guido pikaajaline tugiisik Kaie Levit. 15 aastat uues kodus on Guidost teinud aga sõbraliku ja rahuliku mehe, kes tuleb toime enda eest hoolitsemisega. Guido on võimalusel tööl käinud Felixi konservitehases ning hauda kaevamas, hinnatud tööjõud oli ta mõlemas paigas.

Viimasel ajal on ta leidnud aga rakendust kunstitoas. "Ega me ei tahagi, et ta füüsilisi töid läheb tegema, ta peaks oma käsi hoidma," märgib tugiisik.

Guido kunstiande avastas Kaie juhuslikult teda koolitundides jälgides. Siis tekkis idee hakata noort meest arendama. Kaie otsustas õpetada Guidole akrüülvärvidega ringikäimist, rääkida talle värvide segamisest ja kokkusobitamisest. "Guido vaatas selle jutu ajal kogu aeg kõrvale. Ta ei saanud aru, mida ma rääkisin. Ja mina ei saanud aru, et tema ei saa aru," muheleb Kaie õppetundide algust. Edaspidi selgitas naine mehele asju väga lihtsalt, vajadusel näitas võtteid ette. Guido omandas kõik, mis vaja, sest kui intellektipuude tõttu ei oska ta lugeda ja ei saa ehk keerukamatest juttudest aru, jääb talle kõik meeldiv meelde. Seda soodustab diagnoositud autism.

Õpitut järgib mees tulevikus täpipealt. Ainult mõnikord peab Kaie Guidole meelde tuletama, et kaugemad asjad võiksid olla hägusamalt ja lähemad selgemalt.

Guido maalid on hästi fotolikud. Mees joonistabki enamasti fotodelt maha ning see tuleb tal väga hästi välja. "Meie töö ongi siin reeglina selline, et anname Guidole teema kätte. Mälusse tal looduspilte ei jää, sestap ta peast ei joonista," selgitab Kaie. Ainsad, mis Guidol ei õnnestu, on portreemaalid. "Ta näeb inimesi kuidagi kummaliselt, esemena," nendib Kaie.

Kui Guido maalima hakkab, ei tee ta kunagi pilti ühe korraga valmis. Ta töötab hoopis nii, nagu lastele on omane – viimistleb ühe detaili peensusteni ja asub siis järgmisi kõrvale maalima. Ja nii tasapisi. "Mõnikord ma vaatan isegi skeptiliselt, et mis sellest kõigest küll välja võib tulla. Aga enamasti tulevad kenad maalid!" kostab tugiisik.

Guido ise räägib ühe sõna kaupa, justkui õigeid väljendeid otsides, et talle meeldib joonistada loodust, hobuseid, piima, saia ja merd. "Ja lilli ka," täpsustab ta.

"Kunst on mu lemmiktöö!" kostab mees ja askeldab külalistest suuremat välja tegemata värvipaleti ja pintsliga valgusküllases kunstitoas molberti ees. "Kui ma mõnikord ei märka, et Guidol on pilt valmis, otsib ta ise endale uue foto, mida maalima asuda," kinnitab Kaie Guido väite paikapidavust ja kiidab ta töökust.

Kuigi Võisiku Kodu inimesed on Guido andekusega harjunud, imestavad nad aeg-ajalt ikka kõigi nende varjundite ja läigete üle, mida mees pintsli ja värvide toel lõuendile võluda suudab. Tema loomingut on õnnestunud laiemale publikule näidata Tallinnas G-Galeriis, Sotsiaalministeeriumis, Põltsamaa kiriklas ja kohalikes raamatukogudes. Kõikjal on Guido maalid olnud menukad ja leidnud endale kiirelt uued omanikud.

"Guido on saanud väga vähe õpetust, seda enam on see üllatav, kui hästi ta suudab nähtu edasi anda," tähendab Kaie. Tugiisiku sõnul loodab Võisiku Kodu pere väga, et Guido andekus ei jää vaka alla ning teda õnnestub veel edasi arendada. Guidole oleks tugiisiku hinnangul palju abi sellestki, kui ta saaks näiteks looduses maalida. "Ja õlimaali võiks talle õpetada..." unistab Kaie, kellel endal jõudis kätte aeg pensionile minna.

Kas ja kuidas need unistused täituvad, näitab aeg, sest toetatud elamise teenuse lõppemise tõttu Võisikul peab Guido sellest sügisest kolima Kiili Kodusse.

Guido ise väga ei muretse. Tema jaoks on oluline, et tal oleks meelepärast tegevust.