Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
25. august 2015, 14:20

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta juulikuu Tervis Plussis.

Higistamisele piir peale (7)

Kuigi higistamine on suvekuumuses täiesti loomulik protsess, pole leemendavad kaenlaalused ja pärlendav otsaesine just igas olukorras vastuvõetavad. Apteek aitab higistamisele piiri panna.

AIVI KELDRIMAA, Liivalaia apteegi proviisor: "Higistamine on meie keha loomulik reaktsioon ümbritsevale kuumusele. Selle kaudu toimub organismi jahutamine ja seega ülekuumenemise vältimine. Intensiivsem higistamine toimub turjal, otsmikul, kaenlaalustes, jalgadel, kätel – see on inimeseti erinev. Ka higi eritumise intensiivsus on individuaalne – mõni hakkab kiiresti higistama juba väikesegi temperatuuritõusu või koormuse järel.

Liighigistamisega võivad sagedamini hädas olla kergesti ärrituvad ja ülekaalulised inimesed, aga sellele protsessile aitavad kaasa ka kehaline aktiivsus ning isegi vürtsid,kohv, alkohol jms.

Suvise higistamise puhul on kõige olulisem küllaldane vedeliku, eriti vee joomine ning igapäevane pesemine jaheda või leige veega. Kui see ei aita, tuleb appi kas higilõhnaneutraliseerija ehk deodorant või higistamist vähendav preparaat ehk antiperspirant.

Apteegist on võimalik osta nii nahale kantavaid kui ka sissevõetavaid liighigis­tamist pärssivaid vahendeid. Nahale kantavatest on valida roll-on-deodorandid, higipulgad, värskendavad kreemid ja geelid, pihustatav allikavesi, turseid alandav ravivesi või nahka toniseeriv mineraalvesi. Suukaudsed vahendid on taimeteed ja kapslid.

On lühema toimeajaga preparaate, mille mõju kestab mõnest tunnist kuni ööpäevani.

Kuid on ka selliseid, mille toime vältab tunduvalt kauem. Õige vahendi väljaselgitamiseks oleks mõistlik apteekriga nõu pidada. Tugevatoimeliste preparaatide korral tuleb aga enne tarvitamist kindlasti läbi lugeda toote infoleht."