Saialille õisi ja lehti võib pisut muljudes panna nahakahjustusele.Foto: KRISTJAN TEEDEMA
Hea nõu
29. august 2015, 12:08

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta juulikuu Tervis Plussis.

Kriimud, haavad ja putukapisted (1)

Looduses puhkust veetes võib end kriimustada, kukkuda või sattuda putukate söögiks. Õnneks on looduses ka kohe abi olemas.

Hobu­madar
Kollaste õitega hobumadar õitseb tavaliselt siis, kui metsmaasikad valmivad. Niimoodi madara järele nuuskides võid endalegi ootamatult sattuda metsmaasikaväljale. Tegelikult sobivad nahale panna kõik madarasordid. Hobumadaral on kootav, rahustav, higistama ajav ja põletikuvastane toime.
Määri sääsekublale madaramahla: hõõru madarat pihkude vahel, kuni eraldub mahl, seda panegi kihelevatele kohtadele. Kui sul on nahal sügelevaid lööbeid, määri neid samamoodi madaramahlaga. Akne korral tee nahale madaratõmmist: pane 1 tl madaraürti tassi kuuma vee sisse, hoia pool tundi, kanna nahale mitu korda päevas. Kui sul on põletushaav, pane sellele purustatud madarajuurt.
Madarat kutsutakse ka hapupiimarohuks. Kui tahad soojal suvepäeval ruttu hapupiima saada, pane veidike madarat piima sisse.

Saialill
Saialill on nagu väike päike. Teda peetakse päikese, loovuse ja kire sümboliks. Kui tahad päikest oma meeltesse, korja saialilli vaasi, külva neid enda ümber, vaata neid kasvamas.
Päike sümboliseerib elujõudu, mis tagab kõikide asjade tunglemise ja kasvamise. Ta sümboliseerib elu, kirge, noorust. Saialill avaneb ja vaatab päikese poole, ta imab energiat ja tema rakud küllastuvad armastusest. Kui korjad soojal suvepäeval saialilleõisi ja paned kuivama, tunned, kuidas tuba täitub võimsa energiaga. Seda energiat jagub kogu talveks, sest salvestad ta oma rakkudesse ja meeltesse.
Naharohuks sobib saialill suurepäraselt. Tema õisi ja lehti võib pisut muljudes panna nahakahjustusele. Aga võib teha ka saialilletõmmise: vala 5 saialilleõit üle kuuma veega nii, et õied oleks kaetud, ja jäta tõmbama. Selle tõmmisega määri veritsevaid või kihelevaid kohti.

Varemerohi
Kui kohtad varemerohtu, võta üks ta leht ja pane vastu põske. Tunneta seda karedust ja karmust. Liiga kaua hoides hakkab nahk punetama ja kihelema, mõõdukalt hoituna aga kaob nii mõnigi valu. Varemerohi aitab kudesid taastada, toimib põletikuvastaselt, haavu puhastavalt, luid kokku kasvatavalt.
Kui oled ennast ära löönud, pane värske varemerohuleht äralöödud koha peale või määri sinna varemerohusalvi. Kui oled jala välja väänanud, põrutanud ja see on paistes, seo värske leht rätikuga haige koha peale või määri sinna varemerohusalvi. Ninaverejooksu korral aseta tükike varemerohulehte ninna. Kui oled saanud sinika, kata see värske varemerohulehega.
Putukahammustuse ja paistetuse leevendamiseks ning verejooksu sulgemiseks sobivad paljud taimed: raudrohuleht – selle võid panna ka ninna ninaverejooksu peatamiseks –, paiseleht, hariliku mailase ürt, pune, põdrakanepileht, aasristikuleht, kortsleht, kummeliürt, salveileht, põldosi, vesihein jm. Mõjub paremini, kui muljud ürti veidi käte vahel ja paned siis kannatada saanud kohale või määrid nahakahjustusele taimemahla.

Suur teeleht
Teelehe kohta öeldakse, et ta on seitsme haiguse rohi, temas on seitse väge. Kui astud paljaste jalgadega teelehtede peale, mõtle, kui suur jõud ja vägi sind mõjutab. Kogu see jõud tõuseb jalgu mööda sinu sisse ja liigub keha mööda laiali. Sa oled astunud jõuteel. Teeleht aitab võita armastust. Teeleht aitab paljude hädade puhul, kuid haavarohuna teab teda Eestimaal igaüks.
Pane teelehte haava, paise või putukahammustuse peale. Silmapõletikku leevendab silmalaule asetatud teeleht. Teeleht aitab peatada verejooksu – pane värske teeleht kohale, kus verd jookseb, ja joo ka teeleheteed.
Kui sul hammas valutab, proovi sellist nippi: tõmba tee­lehejuur maa seest välja, pese korralikult mullast puhtaks ja pane valutava hamba vastaspoole kõrva. Varsti hambavalu taandub. Kõrva sees on kesknärvisüsteemi reflekspunktid ja teeleht oma väega aitab vaigistada valu.