Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. august 2015, 09:32

Kas kõrgem päikesekaitsefaktor kaitseb nahka paremini?

Kas kõrge päikesekaitsefaktoriga päikesekaitsekreem kaitseb nahka paremini kui madala päikesekaitsefaktoriga vahend?

Dermatoloog ja Ameerika nahavähi uuringute fondi liige Steven Q. Wang nendib veebilehel skincancer.org, et kõrgema päikesekaitsefaktoriga vahendid peaksid tagama naha parema kaitse nahavähi tekkega seotud UV-kiirguse eest, kuid vastus ei ole üheselt lihtne.

Tema sõnul blokeerib päikesekaitsevahend, millele on märgitud SPF 15 93% kahjulikust päikesekiirgusest, SPF 30-ga toode aga peaaegu 97%.

Kõrgete päikesekaitsefaktoritega kreemide miinuseks on aga see, et enamasti sisaldavad need kaitset vaid UVB-kiirte vastu, nahk vajab kaitset aga ka UVA-kiirte eest. Just UVA-kiiri on seostatud nahavähi tekkega.

Kõrge päikesekaitsefaktoriga kreeme kasutavad inimesed on kaitstud küll päikesepõletuste eest, kuid kui vahend ei sisalda UVA-kaitset, saab nahk siiski suurel hulgal nahka kahjustavat kiirgust.

Ka võib väga kõrge päikesekaitsvahend tekitada eksliku turvatunde, et lisaks pole teisi kaitsemeetodeid ehk näiteks varjus viibimist ja kaitsvat riietust vaja ning et päikese käes võib kauem viibida. Päikesekahjustus võib aga tekkida ka ilma nahapunetust põhjustava UV-kiirguseta. Seepärast on soovitatav pidada päikesekaitsevahendeid üheks osaks päikesekaitsesüsteemist.