Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. september 2015, 10:50

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta juulikuu Tervis Plussis.

Miks on tuharatel punnid, mis aeg-ajalt küll kaovad, siis aga ilmuvad jälle? (2)

Miks on tuharatel punnid, mis aeg-ajalt küll kaovad, siis aga ilmuvad jälle, vahel muutuvad põletikuliseks. Millest need võivad tekkida ja mida teha, et neist vabaneda? Liis (26)

Maie Jürisson (dermatoveneroloog): Tõenäoselt on siin tegu pindmise karvanääpsupõletikuga, mille korral paiknevad punetavad väiksed sõlmekesed kõige enam tuharate alumises osas. Vahel tekib sõlme keskossa väike valkjaskollane mädavillike, osa sõlmekeste keskel võib olla justkui valge oga. Sõlmekesed, eriti suuremad, võivad olla ka valusad. Pindmine karvanääpsupõletik on üks sagedasemaid nahaprobleeme, kui kerge või raske põletik on, selgub ikka läbivaatuse käigus ja siis on õigem ka ravi soovitada.

Sageli soodustavad pindmist karvanääpsupõletikku aga järgmised tegurid (need ei ole tähtsuse järjekorras):

1) kitsas, õhku halvasti läbi laskev riietus,
2) istuv töö,
3) kuiv nahk ja karvanääpsu ummistumine naha enda
sarvestunud rakkudega,
4) hõõrumine, surve (riided, istuv töö),
5) bakterid (tavaliselt mitmesugused kokid),
6) organismi vastupanuvõime üldiselt – kõik üldhaigused kurnavad vastupanuvõimet, ka hormonaalsed kõikumised mõjutavad vastuvõtlikkust, suhkruhaigus, infektsioonikolded mujal organismis (nt ninas, mandlites, kurgus) samuti,
7) üleliigne kehakaal,
8) ebapiisavad hügieenivõtted (mõned inimesed vajavad keskmisest põhjalikumat hügieeni, nt kaasuvate haiguste ja nõrgestatud organismi korral, umbse riietuse kandmisel jne),
9) nn sooja vanni follikuliit, mis võib levida spaades soojades vannides, sõlmekesed tekivad just ujumisriiete alla,
10) liiga rasvaste kreemide ja salvide pikaaegne kasutamine.

Mida teha? Soovitan mitteleeliselisi pesuvahendeid, mis on müügil apteegis. Need pesevad hästi, jättes liigselt kuivatamata nahapinna ja kahjustamata naha enda kasuliku mikrofloora, mis kokkide ülekaalu piiravad.

Abi võib olla apteegi käsimüügis saada olevatest antiseptilistest puhastusvahenditest, kui nahk ei ole liiga kuiv, proovida võib kloorheksidiini sisaldavat Bepanthen Plusi. Üksikutele sõlmekestele võib määrida käsimüügis olevat akneravimit BP 5. Ettevaatust, see pleegitab riideid ja jätab heleda pleki, kui riietele rohkem satub.

Arst võib raviks määrata ka antibiootikumi sisaldava naha-lahuse või kreemi, vahel on vaja ka suukaudset antibiootikumravi.

Ükski ravim ei ole aga piisavalt tõhus, kui ei mõelda läbi kõiki põletikku soodustavaid tegureid ega püüta neid vähendada või vältida.