Seda seent ärge korjake! Surmavalt mürgise rohelise kärbseseene kübara toon võib aga ulatuda rohekast kollakas-hallikas-pruunikani. Foto: ARNO SAAR
Nipid
10. september 2015, 14:37

Seenemetsas võivad varitseda petupaarid

Tänasest 20. septembrini on Eesti loodusmuuseumis juba 53. korda avatud seenenäitus. Sel aastal on seened välja pandud muuseumi hoovis.

Nagu ikka saavad huvilised uudistada Eesti kübarakandjate mitmepalgelist paraadi, õppida söögiseeni mürgistest eristama, seejuures vahet tegema tuntumatel petupaaridel, ning koguda seenelkäigunippe.

Mõni surmavalt mürgine seen on aga üsna sarnane väga hea söögiseenega. Metsšampinjon ja valge kärbseseen on üks neist paaridest, mis kõige enam õnnetuid eksitusi põhjustavad, on näituse kuraator Loore Erlich varem Linnalehele märkinud. Valge kärbseseen on surmavalt mürgine. Et neil kahel seenel vahet teha, peab vaatama kübara alla: valge kärbseseen on üleni valge, kuid šampinjonil on kübara all olevad eoslehekesed roosakat või beežikat tooni. Valgel kärbseseenel on ka jala alusel tupp ehk kotjas moodustis, mis šampinjonidel aga puudub, kuid sageli pole see hästi näha, sest jääb sügavamale maa sisse.

Teine surmavalt mürgine seen on roheline kärbseseen, mida mõnikord aetakse segi rohelise pilvikuga. Veel üks ohtlik seenepaar on väga hea söögiseen kännumampel ja surmavalt mürgine seen jahutanuk, mis mõlemad kasvavad kändudel.

Esmaabi seenemürgituse korral

Seenemürgistusest hoidumiseks on parim viis õppida seeni hästi tundma ja mürgised seened metsa jätta.

* Kui on aga siiski söödud mürgist seent, tuleb esimese asjana suud loputada. Oksendama ajamine pole vajalik, parem on juua väikeste lonksude kaupa vett.
* Seejärel tuleks kindlaks teha seene täpne nimetus, määratleda võimalik allaneelatud kogus ja see, mitu inimest seent on jõudnud süüa.
* Manustada tuleks aktiivsütt: kümnekilose lapse korral 10 grammi (40 tabletti), täiskasvanu jaoks on vajalik kogus ligikaudu 50 grammi (200 tabletti). Kindlasti ei või sellises koguses aktiivsütt kannatanule anda ilma arsti, nõuandetelefoni või häirekeskusega konsulteerimiseta, sest ka aktiivsöel on kõrvaltoimed ja see ei aita kõikide mürgistuste korral. Nõu tuleks küsida mürgistusinfoliinilt 16 662.
* Kui kannatanu seisund halveneb, näiteks tekivad teadvusehäired, kõrge palavik ja segadusseisund, tuleks kutsuda kiirabi.
Allikas: Pärnu haigla, ph.ee