Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. september 2015, 17:03

LÕPP VOODIS VÄHKREMISELE: Viis lihtsat soovitust hea une jaoks

Korralik ööuni on üks olulisemaid asju, mida sa saad oma tervise heaks teha. Kui sul uinumine sugugi ei õnnestu ning veedad esimesed tunnid voodis väherdes ja sipeldes, on allolevad nõuanded just sulle.

• Veendu, et sul on õige voodi. See, milline on hea voodi, on lõppematute arutelude teema – mõnele inimesele meeldib magada pehmes voodis, mõni eelistab hoopis põrandal magamist. Seega on olulisim, et sinu magamisase oleks sinu jaoks mugavaim, kirjutab Genius Beauty. Kui sa ei tunne end voodis hästi, ei jää sa ka magama.

• Kehtesta magamaminekurutiin. Määra endale igaks päevaks aeg, mil sa poed voodisse ja järgi seda. Rutiini tekkimine võib võtta aega kuid või isegi kuni aasta, kuid see võimaldab sul õppida jääda sinu jaoks sobival ajal magama ning magada öösel 8-9 tundi kvaliteetset und. Millal on õige aeg magama minna? Enamiku inimeste jaoks on see kümme-üksteist õhtul. Õiget aega on raske paika panna, see sõltub sellest, millal sa hommikul ärkad. Igal juhul võiks uneaeg olla 8-9 tundi pikk.

• Lõpeta enne voodisseminekut elektroonika kasutamine. Paljud uuringud kinnitavad, et sinine valgus häirib keha võimet vabastada melatoniini, igasugune kunstlik valgus võib aga sisaldada siniseid lainepikkuseid. See raskendab aga unerežiimi sisseseadmist. Seega oleks mõistlik enne uinumist keerata tuled hämaramaks.

• Ära söö enne voodisseminekut. Inimese keha vajab energiat. Kui sööd õhtul või öösel, häirid keha seedesüsteemi võimet uneolekus rahuneda ja loobuda energia tootmisest ning kui organism töötab, on uinumine vägagi raske.

• Veendu, et sa oled enne magamaminekut piisavalt väsinud. Kui hoiad end päeval sobiva koormusega rakkes, tõuseb kehas ka selle hormooni tase, mis vastutab võime eest puhata, lõõgastuda ja öösel magada. Seega on piisava kehalise koormuse olemasolu päeval otsustava tähtsusega, püüa päeval vähemalt tunnike liikuda.