Ida-Tallinna KeskhaiglaFoto: TEET MALSROOS
Uudised
25. september 2015, 11:51

Ida-Tallinna Keskhaiglas on kilpnäärmevähki juba 20 aastat peletatud radiojoodraviga

Tänavu suvel möödus 20 aastat esimesest kilpnäärmevähi radiojoodravi protseduurist Ida-Tallinna Keskhaiglas.

Seda sündmust tähistatakse rahvusvahelise kilpnäärmevähi-teemalise juubelikonverentsiga, kus esinevad mainekad endokrinoloogia ja nukleaarmeditsiini eriala spetsialistid nii Eestist kui mujalt Euroopast. Lisaks peetakse septembrit juba 15. aastat rahvusvaheliselt kilpnäärmevähi teadlikkuse kuuks.

Keskuse juhataja Anne Poksi ja vanemarst Eve Kelk, kes multidistsiplinaarset välislektoritega konverentsi veavad, räägivad, et Ida-Tallinna Keskhaiglas saavad aastas kilpnäärme kas hea- või pahaloomulise haiguse tõttu radiojoodravi ligi 400 patsienti. Kilpnäärmevähki diagnoositakse kaasaegsetel meetoditel küll üha sagedamini, kuid tänu tänapäevasele multimodaalsele ravile on see haigus edukalt ravitav - patsientide 10 aasta elulemus on üle 90%.

Ida-Tallinna Keskhaiglas on loodud ideaalsed tingimused radiojoodravi läbiviimiseks. 2006. aastast on keskuses kasutusel kaasaegne hübriidtehnoloogia – kombineeritud gammakaamera-kompuutertomograaf, mis võimaldab kasvajakoe kolmemõõtmelist lokaliseerimist. Pea sama kaua on võimalik olnud haigete uurimine mobiilse positronemissioontomograafi abil (PET/KT).

Haigla on järjepidevalt panustanud nukleaarmeditsiinikeskuse personali väljaõppesse. 2013. aastal renoveeriti patsientide raviruumid, mis on nüüd mugavad ja hubased ning aitavad leevendada patsiendi isolatsioonis viibimist radiojoodravi ajal.

Kilpnäärme haiguste edukat ravi ITK-s võimaldab hea koostöö teiste erialade tippspetsialistidega: endokrinoloogide, kirurgide ja onkoloogidega. Võimatu on üle hinnata meie patoloogide ja usaldusväärse labori rolli selles tegevuses.