Foto: Vida Press
Keha
28. september 2015, 10:15

Ravimiamet: MMS toodete kasutamine ravi eesmärgil tuleb kohe lõpetada (8)

Ravimiameti kinnitusel ei ole teaduslikult tõestatud andmeid, mis kinnitaksid, et kloordioksiid raviks mingeid haigusi.

Ravimiametile teadaoleva info põhjal müüakse MMS nime all naatriumkloriti ja sidrunhappe vesilahuseid. Nende omavahelisel segamisel toimub keemiline reaktsioon, mille tulemusel tekib ühe ainena kloordioksiid.

15 NaClO2 + 4 C6H8O7 = 12 ClO2 + 4 C6H5Na3O7 + 3 NaCl + 6 H2O

Kloordioksiid on aine, millel on mikroobe hävitav toime, mida kasutatakse valgendajana, kõvade pindade desinfitseerimiseks ja vee puhastamiseks tingimustes, kus puhta joogivee kättesaadavus on probleemiks. Oma olemuselt on kloordioksiid biotsiidina käsitletav aine.

Pole teaduslikult tõestatud andmeid, mis kinnitaksid, et kloordioksiid raviks mingeid haigusi. Toode ei ole ette nähtud ravimi või toidulisandina kasutamiseks ja on valesti kasutades ohtlik.

Suuremate koguste manustamisel võib kloordioksiid põhjustada seedetrakti, silmade ja hingamisteede ärritust, iiveldust, oksendamist ning kõhulahtisust. Kõrvaltoimetena on kirjeldatud ka vereloome kahjustusi ja neerupuudulikkust.

DMSO

MMS müüakse või soovitatakse kasutada koos DMSO ehk dimetüülsulfoksiidiga.

Dimetüülsulfoksiid ehk DMSO on ravimi toimeaine, mis on kasutusel paikse toimega valu leevendavates vahendites. USAs kasutatakse DMSO lahust kroonilise põiepõletiku raviks (põide manustatava lahusena). Ei ole teada, et see aine raviks muid haigusi.

Dimetüülsulfoksiidi võib nahale manustatult tekitada sügelust, punetust ning põhjustada allergilisi reaktsioone. Sagedasema kõrvaltoimena mainitakse küüslaugu lõhnale sarnast hingeõhku ja naha lõhna (sõltumata manustamise viisist). Suukaudsel manustamisel võivad tekkida iiveldus, oksendamine, seedetrakti häired, peavalu, uimasus, nägemishäired, hingamisraskus.

MMS toodete kasutamine ravi eesmärgil tuleb lõpetada

MMS toodete kasutaminse ravi eesmärgil tuleb kohe lõpetada. Kui MMS kasutamise tagajärjel on tekkinud kõrvaltoimed (halb enesetunne, oksendamine, kõhulahtisus), pöörduge palun kohe arsti poole ja rääkige neist.

MMS ei ravi haigusi. Tervisemuredega pöörduge arsti poole, kes leiab sobiva lahenduse. Tõsiste haiguste õigel ajal ravimata jätmine on samavõrra ohtlik kui teadmata toimega või mürgiste ainete manustamine.