Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. september 2015, 14:35

Kolm asja, mida sa oma väljaheites näha ei tohiks (11)

Paljud mehed räägivad, et parimad mõtted tulevad tualetis istudes. Päris kindlasti ei mõtle nad samal ajal sellele, mida võiks nende väljaheide sisaldada.

Ometi aga tasuks sellele vähemalt enne vee peale tõmbamist pilk peale heita, sest mõned lihtsad asjad viitavad ilmselgetele terviseprobleemidele, kirjutab Men´s Health ja toob välja kolm asja, mida keegi oma väljaheites näha ei tohiks ning mille olemasolul tuleks arsti juurde minna.

Lima. Inimese seedetrakt on vooderdatud limaga, mis aitab toidul sujuvalt liikuda. Kui inimene põeb aga ärritatud soole sündroomi, jõuab väljub lima organismist koos väljaheitega. Muretsema peaksid siis, kui sul on sagedased kõhuvalud, puhitus, gaasid, kõhulahtisus ja kõhukinnisus ning neid ei ole võimalik vaid elustiili muutustega hallata. Kui limale lisaks näed väljaheites verd, võib see märku anda põletikest, infektsioonidest, pärasoole- või mõne muu seedetrakti osa kasvajast.

Veri väljaheitel tähendab reeglina hemorroide, kuid see võib olla ka märk põletikulisest soolehaigusest või soolevähist. Ka mõned mittesteroidsed põletikuvastased ravimid võivad väljaheitesse verd tuua. Saamaks põhjusele jälile, mine kindlasti arsti juurde.

Ussid väljaheites mõjub tõelise õudusunenäona. Usside olemasolule viitab tegelikult ka kihelus pärasoole ümber, eriti öösiti, sest usside munad paiknevad just sealkandis. Usside olemasolu viitab aga saastunud pindadelt (näiteks pesemata toidult) saadud parastiaarnakkusele, mis võib kaasa tuua seedeprobleeme. Õnneks on ussidest lihtne vabaneda ehk kui arst on kindlaks teinud, milliste parasiitidega täpsemalt tegu, oskab ta määrata ka sobivaima ravi.