Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
30. september 2015, 12:05

Arstitudengid seisavad vägivallavaba koolikeskkonna eest

Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi rahu ja inimõiguste töögrupp on seoses laste tervise kuuga loonud suhlusportaali Facebook keskkonna "Avameelselt koolikiusamisest". Lehekülje eesmärgiks on anda kõigile, kel kokkupuude koolivägivallaga, võimalus rääkida oma lugu.

Kooliõpilaste tervisekäitumise uuringu kohaselt on 41% Eesti koolilastest kogenud viimase paari kuu jooksul kaasõpilaste kiusamist. Selle näitaja poolest on Eesti Euroopa esirinnas. Aastate jooksul on koolikiusamine laienenud üha enam ka koolist väljapoole ja virtuaalmaailma. Kiusamise ohvrid kuuluvad riskirühma, nad puuduvad enam koolist ning nende hulgas esineb rohkem depressiooni, enesevigastamise juhte ja suitsiidikäitumist. 25. tegutsemisaasta ja laste tervise kuu raames soovib Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts (EAÜS) juhtida tähelepanu "ÜRO lapse õiguste konventsioonis" kirjapandule – lastel on õigus turvalisusele ja kaitsele nii füüsilise kui ka vaimse vägivalla ees.

"Lugude jagamine võimaldab kooliõpilastel leida toetust ja mõistmist – nad ei ole üksi, nende kiusamiseks puudub põhjendus ja igaüks neist saab ka oma murest rääkida," kommenteeris Anu Parvelo, lehekülje üks eestvedajatest.

"Me tahame, et õpilastel oleks julgust rääkida, kuna see on esimeseks sammuks koolikiusamise lõpetamisel ja ära hoidmisel. Tihti ei julge ohvrid kellegi poole pöörduda, mistõttu on anonüümsus väga oluline – kõik jagatud loode autorid jäävad tundmatuks. Usume, et iga lugu aitab teisi, kes on just praegu kiusamise ohvriks," ütles "Avameelselt koolikiusamisest" lehekülje eestvedaja Raul Kohava.

"Igaühel on oma lugu ja meie unistame, et ühel päeval ei ole need lood enam kiusamisest, vaid mõistmisest ja üksteise märkamisest," täiendas Parvelo.