Teadlased soovitavad minevikus sorimise asemel vaadata tulevikku.Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
30. september 2015, 14:50

Oma vigadest õppimine võib olla elu hullem viga (1)

Katse oma vigadest õppida võib olla elu hullem viga, sest see võib inimese viia suurde masendusse ning vähendada tema enesekontrolli rahaga seotud toimingutel, selgub värskest uuringust.

Sellisele tulemusele jõudsid Vanderbilti ülikooli teadlased, kelle uuringust ilmus kokkuvõte ka ajakirjas Journal of Consumer Psychology. Oma vigadest õppimine võib inimese viia suurde masendusse, vahendab Yahoo Health.

Teadlased soovitavad olla mineviku üles kaevamisega väga ettevaatlikud. Sellest palju tõhusam kipub olema tulevikuga tegelemine ehk näiteks ei osta inimene kalleid saapaid, kui ta tahab minna reisile või hakkab õppima, et saavutada häid eksamitulemusi.

Sellele tulemusele jõudmiseks palusid teadlased uuringus osalenud inimestele ühtedel meenutada oma eduga ja teistel ebaõnnestumistega seonduvaid lugusid. Lõpuks paluti neil mingi eelarve osas teha otsuseid kulutamaks raha sellele, mida nad muidu endale lubada ei saa. Ilmnes, et rahaga ümberkäimisel oli enesekontroll parem neil, kes mäletasid oma häid saavutusi. Teistel oli eelarvest kinni pidamine mälestustega esile kerkinud masenduse tõttu keeruline. Seepärast soovitavadki teadlased mitte vaadata selja taha, vaid keskenduda eesolevale.