Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. oktoober 2015, 13:22

Viis terviseprobleemi, mis võivad tähendada D-vitamiini puudust (4)

Sa sööd tasakaalustatud toitu, magad palju, teed mitu korda nädalas trenni ehk püüad pea igas eluvaldkonnas silmas pidada tervislikke valikuid. Kuid midagi on ikka nagu viltu? Ehk vaevled sa D-vitamiini puuduses?

D-vitamiin on inimese organismi toimimisele väga vajalik, näiteks suurendab selle puudus riski haigestuda kõrgvererõhku ja diabeeti 2,5 korda, väidavad Bostoni Ülikooli teadlased. Harvardi rahvatervise kooli uuringud väidavad, et maailmas vaevleb miljard inimest D-vitamiini puuduses.

Portaal Prevention toob välja viis terviseprobleemi, mis võivad tähendada liiga madalat D-vitamiini taset organismis.

1. Liigne higistamine. Higine otsaesine on sageli üks esimesi märgatavaid sümptomeid D-vitamiinipuudusest.

2. Ootamatud nõrkushood. D-vitamiini normaalne tase veres paneb lihased oma tööd kontrollima, tänu sellele vähenevad üle 60-aastaste seas kukkumised 20%. Ehk – kui sind tabavad ootamatud lihasnõrkushood, võid kahtlustada D-vitamiini nappust.

3. Luumurrud. Eriti üle 30-aastastel inimestel võib D-vitamiini nappus kiirendada või süvendada osteoporoosi levikut. Pea meeles, et võimatu on vajalikul määral saada D-vitamiini vaid toidust, lisaks tervislikule toidule vajad sa ka piisavalt päikest ja toidulisandeid.

4. Krooniline valu. Eriti neil, kellel on diagnoositud artriit või fibromüalgia, võib D-vitamiini puudus põhjustada liiges- ja lihasvalusid.

5. Depressioon. Arvatakse, et D-vitamiin mõjutab seda ajupiirkonda, mis vastutab meeleolu mõjutava hormooni serotoniini tootmise eest ning seepärast seostatakse D-vitamiini puudust ka depressiooni tekkega.