Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. oktoober 2015, 13:10

Piinlik mure: uriinipidamatus kimbutab igas eas naisi (2)

Uriinipidamatus on nii elustiili häiriv kui ebamugav terviseprobleem, millest väga ei kiputa rääkima. Seda enam, et vanemate inimeste kõrval on üha rohkem ka nooremaid naisi selle hädaga kimpus.

Perearst Jane Ott kinnitab, et tõepoolest – vanemas eas on uriinipidamatus üpris
sagedane häda, kuid see võib kimbutada ka nooremaid naisi. Põhjuseid võib seejuures olla mitmeid, kuigi noorematel naistel on levinuim inkontinentsuse ehk uriinipidamatuse põhjus sünnitusjärgne vaagnapõhja lihaste nõrgenemine. „Statistiliselt on inkontinentsiga kimpus 10% kolm last sünnitanud ja 15% neli last sünnitanud naistest," lausub perearst.

Ülekaal, põiepõletikud ja kõhukinnisus

Perearsti kinnitusel on uriinipidamatuse põhjuseid ka muid – näiteks ülekaal. „Ülekaal soodustab põiepidamatust samuti läbi vaagnapõhja lihaste nõrkuse. Samuti nõrgendavad mõned kõhuõõnesisesed protseduurid ja operatsioonid kõhu- ja vaagna piirkonnas vaagnapõhja lihaseid," selgitab ta. Nimelt toetavad vaagnapõhja lihased põit ja põie ning kusiti sulgurlihaseid. Kui aga vaagnapõhja lihased on nõrgenenud, tekib hõlpsamini ka kergel füüsilisel pingutusel kõhus ja vaagnas rõhu tõus, sulgurlihas ei pea survele vastu ja uriin hakkabki lekkima. Sel põhjusel soodustavad põie pidamatust ka kõhukinnisus ja põiepõletikud.

Jane Ott paneb südamele, et kui uriinipidamatus kimbutab, et tohiks tungi tualetti külastada mingil juhul maha suruda. "Selleks on muidugi hea teada tualettide asukohti linnas, reisil ja ka külas olles," lausub ta, et on olemas ka ravimid, mis põie sulgurlihast toetavad. Jane Ott soovitab uriinipidamatuse korral kindlasti pöörduda perearsti või günekoloogi vastuvõtule, sest ravivõimalusi selle piinlikuvõitu mure leevendamiseks on väga palju. "Kindlasti ei ole tegu murega, millega peaks õppima lihtsalt elama," rõhutab perearst.

Normkaal, tervislik toit ja liikumine

Ka on uriinipidamatuse korral olukorra leevendamiseks kasu kõhulihaste treenimisest, kuid sellest veelgi olulisem on vaagnapõhja lihaste treening. Selleks on spetsiaalsed harjutused, mida saab teha kodus kasvõi telerit vaadates, samuti autot juhtides. Kuid neid saab õppida ka spetsiaalsetel treeningutel füsioterapeudi juhendamisel. Igatahes on Kegeli harjutustena tuntud vaagnapõhjalihaste harjutused tõhusad igas tegevuses ja vanuses.

Kas uriinipidamatust on võimalik kuidagi ennetada? Jane Ott ütleb, et kui on teada inkontinentsuse esinemine lähisugulastel, peaks eriliselt rõhku panema igapäevasele mõõdukale füüsilisele tegevusele, samuti normaalkehakaalu säilitamisele ja ka kõhukinnisuse ravimisele. "Vältima peaks survet põie sulgurlihasele – seda võib soodustada isegi väga täis söödud kõht," õpetab ta.


Naised ja inkontinentsus
• Iga kolmas naine kogeb oma eluajal uriinipidamatust, seda esineb naistel ligikaudu kaks korda enam kui meestel.
• Inkontinentsuse all kannatavate naiste arv suureneb sünnituste arvuga. Sellega on kimpus 10% kolm last sünnitanud ja 15% neli last sünnitanud naistest
• Naistel toetab põit ja kusejuha lihaste kiht, mida kutsutakse vaagnapõhjalihasteks. Need lihased toetavad kusejuha sulgurit ning kui need lihased nõrgenevad ja nende elastsus väheneb, võivad ka kõige tavalisemad toimingud nagu näiteks köhimine naistel uriinilekke põhjustada. Vaagnapõhjalihased võivad venida ja nõrgeneda näiteks raseduse ja sünnituse ajal.
• Menopausi ajal võib väheneda vaagnapõhjalihaste verevarustus ja nende funktsioneerimine muutub nõrgemaks, mis aga tingib uriinipidamatust
• Sedamööda, kuidas vanus kasvab, muutuvad keha lihased nõrgemaks ja pärast menopausi muutub naissuguhormooni (östrogeeni) vähenemise tõttu põie ja kusejuha seina limaskest õhemaks.
• Naiste uriinipidamatuse muudeks põhjusteks võivad olla närvikahjustused, teatud ravimid, kõhukinnisus ja mitmesugused põiepõletikud.
• Naistel on soovitatav teha regulaarselt vaagnapõhjalihaste harjutusi, mis tugevdavad lihaseid, vähendades pidamatuse riski ning suurendades muuhulgas ka seksuaalset naudingut. Harjutused leiab veebilehelt corewellness.ee.