Seisukoht
8. oktoober 2015, 19:03

Seisukoht | Ettevaatust, vaktsiin! (7)

Eile rabas Eestimaad vaktsiiniskandaal. Valga põhikoolis vaktsineeritud 30 lapsest hakkas seitsmel halb ja neist neli toimetati haiglasse. Seda ajal, kui riik ja meditsiinitöötajad propageerivad üha valjemalt vaktsineerimise vajadust ning osa vanemaid ei taha selleks luba anda.

Valga haigla tohter tõdeb, et seda juhtub ikka, et pärast vaktsineerimist on enesetunne halb, kuid seda, et neli inimest kiirabiga haiglasse tuuakse, ei ole varem ette tulnud.

Iga lapsevanem ja laps teevad oma kaalutletud otsuse lõpuks ise. Kindlasti ei taha kedagi hirmutada, kuid mumpsi, leetrite ja punetiste vastase kompleksvaktsiiniga on seostatud palju tõsiseid haigusi. Eelkõige autismi, mis on mitu korda sagenenud just pärast kõnealuse vaktsiini umbes veerand sajandit tagasi turule tulemist.

Samas on jõudnud Euroopasse pagulaste hordid, kelle seas on inimesi, kes kannavad edasi nakkushaigusi, mis on meil ammu unustatud.

Sageli arvatakse, et punetised, mumps ja leetrid on kergelt läbi põetavad haigused. Paraku tuli armastatud lastekirjanik Roald Dahlil hüvasti jätta oma tütre Oliviaga, kes suri leetritest alguse saanud ajupõletikku.

Selle aasta kevadel oli suur poleemika ka Rootsis, kus vaktsineerimata patsient tõi Saksamaalt endaga kaasa leetrid.