Foto: Facebook/Väike panus, suur mõju
Terviseuudised
13. oktoober 2015, 11:45

16-aastane selgitab, mis on diabeedi juures kõige raskem (1)

Heategevuslik projekt "Väike panus, suur mõju" palus ühel 16-aastasel diabeetikul lühidalt kirjutada, mis on diabeedi juures kõige raskem.

"Mul on pump olnud 3,5 aastat ja elu sellega on poole kergem. Tänu pumbale ei pea ma ennast süstima ja saan hoida diabeeti paremini kontrolli all. Aga ka tunda ennast rohkem "tavalise" inimesena, sest mitte alati ei ole diabeedi puhul kõige hullem haigus ise, vaid inimeste suhtumine sellesse," rääkis noor diabeetik.

"Iga diabeetiku jaoks on diabeediga kaasnevad lisakohustused ja igapäevased toimingud midagi, millega me oleme harjunud ja mis on meile kui elustiil, sest diabeet pole kerge haigus, mis mõne aja möödudes üle läheb, vaid on kahjuks meiega elu lõpuni. Inimesed meie ümber ei tea tihtipeale diabeedist just palju ning seetõttu olen minagi tundnud end eemale tõugatuna, tajudes põlgavaid pilke ning kuulnud halvustavaid nalju. Kahjuks on väga paljud diabeeti põdevad lapsed, eriti algklassides, koolivägivalla peamisteks ohvriteks. Seega ei aita pump meil mitte ainult hoida diabeeti kontrolli all, vaid ka ära teenida parem vastu võtmine ühiskonnas."

"Väike panus, suur mõju" postitas oma Facebooki kontole albumi käsitööna valminud öökullidest, mida ostes aitad esimest tüüpi diabeeti põdevatele lastele soetada insuliinipumpa. Ühe öökulli hind on 3 eurot.

Kui võtmehoidja olemas, kuid soovid siiski rahaliselt toetada MTÜ Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingut: see on tulumaksusoodustusega mittetulundusühing ning pangakonto number on EE972200221047225180.

Ülekande kirjelduseks palutakse märkida heategevusprojekt "Väike panus, suur mõju"