Pilt on illustratiivneFoto: TIINA KÕRTSINI
Terviseuudised
21. oktoober 2015, 15:30

Kuus müüti une kohta (1)

Millised on suurimad eksiarvamused une kohta? 

1. Varane lind leiab ikka tera. Ei leia. Vara ärkamist peetakse eduka inimese tunnusmärgiks, kuid selline rütm sobib väga vähestele. Suurem osa meist peab end selleks sundima ja vajab pärastlõunal ekrsana püsimiseks kohvi.

2. Mina saan küll nelja unetunniga hakkama. Tipp-poliitikud ja firmajuhid kinnitavad, et nad vajavad väga vähe und. Tuletagem meeld, et näiteks Margaret Thatcheril ja Ronald Reaganil tekkis Alzheimeri tõbi.
Nimelt vabaneb aju unetundide ajal jääkainetest ning kui puhkeaega napib, võivad mürgised ühendid hakata kehasse kogunema.

3. Noorukid on laisad, sest nad magavad kaua. Paljud vanemad ja vanavanemad kaebavad, et teismelised on kaua üleval ning magavad hommikul liiga kaua ning on seepärast tujutud ja kergesti ärrituvad. Tegelikult on noorte kehakell hoopis nihkes ning nad vajaksid võimalust hiljem magama minna ning pisut hiljem ärgata, kui tavaks on.

4. Vahetustega töö on paratamatu. Öötöö ja vahetustega töötamine muudab inimese töötulemused kehvaks ja kulutab tema tervist. Öised vahetused võiksid olla lühemad.

5. Vara üles hilja voodi, nõnda rikkus majja toodi. Pidev rabamine une arvelt tekitab nii südamehaigusi kui ärevust ja masendust.

6. Põgenen maailma murede eest magamistuppa. Kui voodis olles pidevalt nutitelefoni näppida või televiisorit vaadata, halvendab see une kvaliteeti. Uni on kõige parem jahedas ja pimedas ruumis ning neil inimestel, kes on internetis surfimisega enne uinumist piiri pidanud.