Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. november 2015, 17:21

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Kas päikseprillid kaitsevad? (4)

Kas odavad päikeseprillid võivad kahjustada silmi? Mida üleüldse jälgida päikeseprille ostes? Reno, 29

Merit Veedla (optometrist): Odavad päikeseprillid, mis on soetatud näiteks tanklatest, turgudelt, mänguasjakauplustest, tänavamüüjatelt, ei kaitse silmi kahjulike UV-kiirte eest. Odavad päikeseprillid on masstoodang, mille puhul panustatakse inimeste säästlikkusele, petlikele etikettidele (nt UV100, UV200) ja tumedale klaasile. Kvaliteetseid päikeseprille müüvad ainult optikasalongid, kus ostu korral kaasnevad tootjafirma garantii ning töötajate nõuanded.

Kui klaasil ei ole UV-kiirguse vastast kaitsekihti, vaid ainult tume värvus, ei anna ta mingit kaitset. Selliste prillide kandmine mõjub isegi kahjulikult, sest laienenud pupilli kaudu tungib silmapõhja suurem hulk UV-kiiri, mis võivad pika aja jooksul põhjustada raskeid silmahaigusi.

Erinevalt kvaliteetsetest päikeseprillidest tekivad odavate prillide kandmisel moonutused. Päikeseprillide ohutusnõuetele vastav CE-märgistus peab olema kirjas raamil, etiketil või pakendil.

Kallimad päikeseprillid muudab hinnaliseks vastupidavam raam ja keeruline klaaside töötlus, et anda neile 98–100protsendiline kaitse UV-kiirguse vastu.

Päikeseprillide valikul on oluline teada, et silmi ei kaitse mitte tume klaas, vaid UV-filter. Päikeseprilli klaasiosa ja ka raam peaksid olema tavaprillidest suuremad, et kaitsta silma otsese valguse eest.

Filtrikategooriad jagunevad järgmiselt: 0 – sobivad pilves ilmaga, 1 – poolpilves ilmaga, 2 – keskmise päikesevalgusega, 3 – tugeva päikesevalgusega, 4 – üli-tugeva päikesevalgusega (lumel, merel, kõrgmäestikus). Vali filtrikategooria 3, kui soovid tõhusat päikesekaitset ning soovid ka autot juhtida.

Tähtis on teada, et 4. kategooria päikeseprillid ei ole sobilikud liikluses kasutamiseks, kuna lasevad läbi liiga vähe valgust ning on liialt tumedad.

Kontaktläätsede kasutajad peaksid teadma, et kuigi läätsedesse on kerge UV-kaitse sisse töödeldud, ei anna see siiski silmadele piisavat kaitset. Klaaside ja raami valimisel saad parima soovituse optikasalongi töötajalt, küsi julgelt!