Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
27. oktoober 2015, 14:00

11 veidrat põhjust, miks sa oled kogu aeg väsinud (1)

Oled kogu aeg väsinud ka siis, kui saad piisavalt magada? Kui jah, siis võib su väsimusel olla mõni üsna veider põhjus, mida teadvustades on seda üsna lihtne kõrvaldada.

1. Sa ei ärka varakult. Sa vajutad igal hommikul äratuskella kinni, et veel veidi magada? Kuigi soov veidi rohkem tukkuda on loogiline, kahjustab selline käitumine sind, kirjutab Woman´s Day. Pigem lähtu vanasõnast: "Vara üles, hilja voodi, nõnda rikkus majja toodi". Muide, Harvardi Ülikoolis 2008. aastal läbi viidud uuring kinnitab, et inimesed suuavad hommikuti paremini probleeme lahendada ja neid ka ennetada, see omakorda on aga töö tulemuslikkuse ja edukuse aluseks.

2. Sa oled ümbritsetud hädapätakatega. Kaeblevad ja virisevad töökaaslased lihtsalt väsitavad, sest negatiivsus võtab inimestelt päris palju energiat. Seega – rohkem positiivsust ja tänulikkust igasse päeva!

3. Su seksuaalelu on väheaktiivne. Paljud kurdavad, et on seksimiseks liiga väsinud. Tegelikult aitavad lähedased suhted palju paremini välja puhata, sest pärast seksi tõuseb organismi prolaktiini nimelise hormooni tootmine. Tavaliselt eritub see organismi siis, kui inimene magab. Seega, kui sa õhtul tunned end tõesti väsinuna, siis seksi hoopis hommikul – kasu on sellest igal juhul.

4. Sul on magneesiumipuudus. Magneesiumi tuntakse ka lõõgastusmineraalina, sest selle olemasolu organismis mõjub une efektiivsusele, magamajäämise pikkusele ja ka magamise ajale. Söö iga päev magneesiumirohkeid toite, näiteks pähkleid, seemneid, ubasid, avokaadot ja rohelisi lehtköögivilju.

5. Sa vihkad oma tööd. Olgem ausad, kui sulle ei meeldi, mida sa teed või ei meeldi sulle väljakutsed, siis oled sa pidevalt masendunud ja stressis. Uuringud näitavad ka, et inimesed, kes vihkavad oma tööd, ei saa õhtuti uinuda ning see omakorda lühendab uneaega ning viib väsimuseni.

6. Sa jätad trenni vahele. Regulaarne kehaline aktiivsus vähendab riski haigestuda depressiooni ning aitab paremini uinuda. Uuringud näitavad, et vaid 150 minutit mõõdukat koormust nädalas aitab sind päevasel ajal tervelt 65% vähem väsinuna tunda

7. Sa ei saa piisavalt päikesevalgust. Kui inimesed veedavad aega kunstliku valguse käes, väheneb nende melatoniini tootmise tase ja tulemuseks on unehäired ning väsimus. Püüa iga päev viibida kuni kaks tundi päevavalguse käes, eriti hea, kui päeval paistaks taevas ka päike.

8. Sa oled stressis. Stress põhjustab halle juukseid ja kurnatust, see on unetuse peamiseks põhjuseks. See omakorda viib sind nõiaringi, sest unepuudus teeb sind veel rohkem ärritunud ja murelikuks. Seega – õpi stressi maandama!

9. Sul võib olla autoimmuunne haigus. Jah, need haigused põhjustavad teadaolevalt väsimust. Naised kannatavad autoimmuunsete tõbede käes kolm korda suurema tõenäosusega kui mehed. Seega - räägi alati arstile oma väsimusest, selle põhjus võib olla palju tõsisem, kui sa eales arvata oskad.

10. Su magamistoas valitseb segadus. Kui su magamistuppa on kuhjatud riided, kingad ja igasugu paberid, on see ilmselge möödapanek. Uuringud on teinud kindlaks, et magamistoas peab valitsema puhtus ja kord. Lisaks soodustab uinumist see, kui korras magamistuppa panna põlema mõned rahustava aroomiga küünlad ja kasutada hämarat valgust.

11. Sa sööd liiga palju töödeldud toitu. Kõikvõimalik rämpstoit viib kehast energiat välja, seepärast lae end hoopis puuviljade, köögiviljade, täisteratoodete ja kõige sellega, mis annavad sulle vitamiine, mineraalained ja antioksüdante. Ja ära unusta veejoomist, et kehas niiskustase tasakaalus hoida!