Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. november 2015, 11:40

Seitse üllatavat märki, et sind võib kimbutada rauapuudus (2)

Kui peast langeb päeva jooksul 100 juuksekarva, on see normaalne. Kui juuste väljalangemine on aga liiga suur ning need ei kasva tagasi, võib põhjuseks olla rauapuudus.

Raud on mineraal, mis mängib inimese tervise ja heaolu juures olulist rolli, rauavaeguses ei suuda paljud keha funktsioonid normaalselt toimida. Raud on olulisim aine hapnikku transportivate punaste vereliblede funktsioneerimises, vahendab Yahoo Health. Kui rauda on vähe, ohustab inimest aneemia.

Naised on rauavaegusest ohustatud ka menstruatsiooni ning raseduse ajal, siis on hädavajalik rauapreparaatide lisaks tarbimine. Seejuures tasub teada, et on olemas loomsed ja taimsed rauaallikad, viimastest omandab organism rauda paremini. Kui soovid keha rauaga varustada, söö veiseliha, maksa, austreid, ube ja tumedaid lehtköögivilju, näiteks spinatit.

Ebapiisav rauasisaldus võib saada hukatuslikuks kogu kehale. Siin on seitse üllatavat märki, mis võivad tähendada rauapuudust.

1. Väsimus ja kurnatus on üks levinumaid märke rauapuudusest, sest hapniku transport rakkudesse ei toimi ning see mõjutab kogu keha energiataset. Kui inimese veres on vähe rauda, tunneb ta end loiu ja nõrgana, tal tekivad keskendumisraskused. Kuigi väsimust võivad põhjustada mitmed tegurid, tuleks oma vere rauasisaldust lasta kontrollida siis, kui väsimus pärast piisavalt puhkamist ei kao.

2. Sage haigeolemine. Raud mängib võtmerolli terves immuunsüsteemis, ning seetõttu tähendab selle mineraali madal tase suuremat vastuvõtlikkust infektsioonidele.

3. Kahvatu nahk on sageli seotud inimese enesetundega. Kuid lisaks tasub teada, et hemoglobiin annab nahale roosaka värvi, kahvatu nahk tähendab, et rauda on organismis vähe.

4. Turses keel. Hapnikupuudus võib põhjustada ka lihaste suurenemist ja muuta neid valulikuks. See juhtub kõigi lihastega, kuid keele puhul torkab see kohe silma. Ka suhu tekkivad haavandid viitavad rauapuudusele.

5. Rahutute jalgade sündroom võib samuti areneda välja rauapuudusest.

6. Ebatavalised isud. Rauavaeguses vaevlevad inimesed võivad tunda vastupandamatut vajadust süüa kummalisi asju, näiteks savi ja kriiti.

7. Juuste väljalangemine. Rauapuudus, eriti, kui see areneb kehvveresuseks, võib põhjustada juuste väljalangemist. Seegi on seotud hapnikutranspordiga – kui karvanääpsud piisavalt hapnikku ei saa, lähevad nad puhkeasendisse ning langevad välja. Tagasi ei kasva juuksed enne, kui aneemia on möödunud.